základní skupiny - skupina B, 1. kolo
14.01.2024 18:00 CET
2 : 2
(1:0)

Reportáž

Radost hráčů Mozambiku (© AFP)

Salah penaltou v nastavení obral Mosambik o senzační vítězství

Hráči Mosambiku byli v prvním kole skupiny B blízko ke své premiérové výhře v historii Afrického poháru, nakonec však s Egyptem remizovali 2:2. Jeden z nejvážnějších aspirantů na celkový triumf už od druhé minuty vedl, do druhého poločasu ale vstoupil velmi vlažně a nechal soupeře otočit skóre. Outsidera z jihovýchodu kontinentu pak dělily od senzace pouhé vteřiny, avšak v sedmé minutě nastavení srovnal z pokutového kopu Mohamed Salah.

Egypt přicestoval do Abidžanu nejen v roli sedminásobného držitele trofeje, a tedy nejúspěšnější země Afrického poháru, ale také s cílem prodloužit šňůru tří duelů bez obdržené branky. Faraoni v čele se Salahem čelili na úvod turnaje Mosambiku, který se na závěrečném šampionátu představil teprve popáté v historii. Dosud se přitom nikdy neprobojoval ze základní skupiny, a dokonce ani nevyhrál jediné utkání.

Faraoni na nic nečekali a hned ve druhé minutě se mohli radovat z první trefy. Po nepovedeném zakončení Salaha se míč odrazil přesně do nohy Mostafy Mohameda, který z úrovně penaltového puntíku zakončil nekompromisně k pravé tyči. Velmi blízko ke vstřelení další branky byl ve 25. minutě Mahmoud Trezeguet, jeho pokus z hranice pokutového území však pouze orazítkoval levou tyč. O 10 minut později zasáhl na druhé straně hřiště na poslední chvíli Mohamed El Shenawy proti nepovedenému odkopu jednoho z obránců, a zabránil tak vlastnímu gólu.

Po změně stran se hrálo v poklidném tempu především mezi šestnáctkami. Na první velkou šanci si museli diváci počkat do 55. minuty. Objevily se v ní Černé mamby a hned z toho bylo srovnání skóre. Po skvělém centru Domingose Macandzy se zevnitř vápna trefil hlavou Witi. Netrvalo to dlouho a Mosambik se radoval podruhé, když Clésio Baúque prošel přes několik egyptských obránců a následně zakončil nekompromisně k pravé tyči. Čtvrt hodiny před koncem si musel Ernan pořádně oddechnout poté, co zakončení Hamdiho Fathiho, na které nedosáhl, skončilo na pravé tyči jeho branky. V závěru utkání se arabská země dočkala, v nastavení totiž Salah zařídil vyrovnání z pokutového kopu.

Mosambik vykročil do turnaje velmi sebevědomě a připsal si nečekanou remízu. Navázat na ni bude moci za pět dní v důležítém klání proti Kapverdám. Nic snadného nečeká ani Egypt, který již ve čtvrtek vyzve Ghanu.

Autor: Livesport.cz / Miloslav Prášek

Komentáře (5)

Přidat komentář
alias

No zatím celkem překvapivý průběh turnaje...dokonce padají goly (co odborníci co tu tvrdili, že tam končí vše 0:0), zápasy slušná úroveň . Super turnaj

Reagovat
Kucka

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
alias

Navíc krásné stadiony, kam se hrabe Česko...

Reagovat
williamshane

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele