základní skupiny - skupina F, 1. kolo
17.01.2024 21:00 CET
1 : 1
(1:1)

Reportáž

Yoane Wissa v souboji s Rodrickem Kabwem (© AFP)

Vzdorující Zambie využila kuriózní hrubku brankáře Konga k zisku důležitého bodu

V prvním kole skupiny F Afrického poháru národů se týmy DR Konga a Zambie rozešly smírným výsledkem 1:1. Duel, který podle expertů mohl rozhodnout o tom, kdo spolu s favorizovaným Marokem postoupí do vyřazovacích bojů, otevřel po hrubce konžského gólmana ve 23. minutě Kings Kangwa. Formálně domácí tým sice o pouhých pět minut později zásluhou Cedrica Bakamby srovnal, přes velkou převahu však obrat nedokonal.

Zambie se mohla opírat především o zkušenost na trenérském postu. Na lavičce totiž působil Avram Grant, jemuž se v životopisu vyjímaly kluby jako Chelsea nebo West Ham. Pod jeho vedením prohráli Chipolopolo z šesti soutěžních zápasů pouze jeden. Českým fanouškům mohlo být známo především jméno mladoboleslavského záložníka Bensona Sakaly, který ovšem v národním dresu plnil spíše roli střídajícího hráče.

V úvodu zápasu tahali za delší konec provazu reprezentanti Konžské demokratické republiky, zastřelovacím pokusům nicméně chyběla přesnost. Ve 23. minutě se Lionel Mpasi-Nzau dopustil nevídané hrubky, po riskantním výběhu a tvrdém osobním souboji nezvládl včasný návrat do vápna. Umožnil tak Kangwaovi po bleskově rozehraném autu zařídit Měděným střelám vedení snadnou trefou do prázdné branky. Reakce středoafrického státu na sebe nenechala dlouho čekat, Bakambu brilantně načasoval náběh za obranu a přízemním centrem umožnil Yoanemu Wissovi doťuknout balon mezi tři tyče. Bakambu se mohl vzápětí sám prosadit, jeho ránu k levé tyči však na brankové čáře zastavil bek s příznačným jménem Stoppila Sunzu.

Závěrečný poločas celého prvního kola Afrického poháru národů přinesl půl hodiny před koncem zápasu infarktové momenty, po hře rukou beka bývalé Severní Rhodésie Tandiho Mwapeho sudí nejprve nařídil pokutový kop, aby jej následně po intervenci videorozhodčího odvolal. Čtvrt hodiny před koncem zápasu zvolil nebráněný Wissa před brankou až příliš nesobecké řešení, jeho pas na ještě lépe postaveného spoluhráče nevyšel.

Oba celky se tak na úvod Afrického poháru národů rozešly smírně. DR Kongo čeká 21. 1. silné Maroko, Zambie vyzve ve stejný den Tanzánii.

Autor: Livesport.cz / Tadeáš Rulf

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele