základní skupiny - skupina D, 1. kolo
16.01.2024 15:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Babacar Niasse (© AFP)

Burkina Faso poprvé na úvod vyhrála. Mauritánie zahodila sympatický výkon v nastavení

Fotbalisté Burkiny Faso na 13. pokus zvítězili ve svém úvodním střetnutí na Africkém poháru, když ve skupině D porazili Mauritánii 1:0. Outsider duelu byl zejména v úvodním dějství překvapivě aktivnějším celkem, a to navzdory brzkému zranění asi největší ofenzivní hvězdy Aboubakara Kamary, bývalého útočníka Fulhamu. Výborně ale zachytal Hervé Koffi, jenž hráče Mourabitounes obral v jejich historicky sedmém klání na šampionátu černého kontinentu o teprve druhou radost ze vstřeleného gólu. Spokojení nakonec byli Hřebci, kterým zajistil výhru proměněnou penaltou v 96. minutě Bertrand Traoré.

Hráči Burkiny Faso chtěli navázat na povedené výkony z předchozího ročníku Afrického poháru, ve kterém zaskočili několik favoritů a došli si pro čtvrté místo. Zároveň si přáli prolomit neuspokojivou bilanci, když ani jednou v historii turnaje nezískali ve svém úvodním utkání všechny body. Ke zlomení tohoto prokletí měli Hřebci skvělé předpoklady, postavila se jim totiž Mauritánie, jež ve skupině této soutěže ještě nikdy nezvítězila.

Na první nebezpečnou střelu si museli diváci počkat do 19. minuty. Cedric Badolo si na hranici pokutového území zpracoval skákavý balon, s ničím se nepáral a vyslal razantní projektil, jenž pouze těsně proletěl nad horní tyčí branky mauritánského gólmana. Po odehrané půlhodině měla na druhé straně hřiště šanci skórovat země ze západního pobřeží Afriky. Idrissa Thiam se ujal rozehrání volného přímého kopu, který poslal razantně doprostřed brány, kde však stál připravený Koffi. Ve zbytku poločasu si islámská země vytvořila ještě několik dobrých střeleckých pozic, z nichž ale nebyla dostatečně razantní nebo přesná.

Do druhého dějství vstoupila aktivněji Burkina Faso. Měla převahu v držení míče a vytvářela si zajímavé příležitosti, které ovšem nedokázala přetavit ve svůj prospěch. Mnohem nebezpečnější pokus vyslal v 77. minutě Sidi Bouna Amar, jenž se uvolnil před velkým vápnem a zamířil na zadní tyč, jenže skvělý zákrok vytáhl Koffi. O několik minut později předvedl své umění v brance také Babacar Niasse, když dokázal zlikvidovat technickou střelu z kopačky Traorého. Křídelník Aston Villy si ale spravil chuť v nastavení, kdy si po faulu na Issu Kaborého, kmenového hráče Manchesteru City, postavil míč na penaltový puntík a nekompromisně zakončil do levé části branky.

Burkina Faso tak zápas zvládla a připsala si první tři body do tabulky. Další kolo je pro obě reprezentace na programu 20. ledna. Hřebci se střetnou s Alžírskem, Mauritánie změří síly s Angolou.

Autor: Livesport.cz / Miloslav Prášek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele