základní skupiny - skupina D, 3. kolo
21.01.2010 17:00 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Zambie porazila Gabon a vzala mu postup

Gabon nezvládl utkání se Zambií a po prohře 1:2 se s Africkým pohárem národů loučí. Tři body katapultovaly Zambii na konečné první místo tabulky. Ve čtvrtfinále, které je v plánu v úterý, narazí Zambie na Nigérii.

Gabonským fotbalistům zatrnulo hned v úvodu utkání, kdy v předchozích utkáních jistý gólman Ovono nepředvedl zrovna spolehlivý zákrok, k jeho štěstí ale dalekonosná střela Kantonga nakonec skončila mimo branku. Zambie byla lepším týmem a po pohledné kombinaci se v úvodu střetnutí málem dostala do vedení, ale Mulenga nedokázal z těsné blízkosti dopravit míč za brankovou čáru.

Gólová odměna přišla až po půlhodině hry, Katongo utekl gabonské obraně a pod vybíhajícím brankářem Ovonem dopravil míč do sítě - 0:1. Gabon se pokoušel vyrovnat, solidní příležitost měl na kopačce Méyé, ale v poslední chvíli mu balón odkopl jeden z obránců Zambie. V závěru první pětačtyřicetiminutovky nebezpečně hlavičkoval Sunzu, jeho pokus o milimetry minul branku Gabonu.

Skóre zápasu se podruhé měnilo až po hodině hry. Mulenga se zády k brance perfektně zbavil obránce a poslal balón před branku. Tam na Chamangu čekala velmi snadná práce - dopravit míč ze dvou metrů do prázdné branky - 0:2.

Fotbalisté Gabonu se do hry vrátili příliš pozdě. Na rozdíl jedné branky upravoval v 83. minutě Do Marcolino, který využil chyby zambijské obrany, jenž nedokázala odvrátit centrovaný míč a křížnou střelou vykřesal Gabonu naději. Posledních sedm minut byla Zambie pod tlakem a musela čelit přímému kopu Do Marcolina nebo střele střídajícího Aubameyanga. Svůj jednobrankový náskok si však udržela a postupuje do vyřazovacích bojů.

Autor: Tomáš Lavický / soccernet.com

Komentáře (11)

Přidat komentář
Liquid

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
Liquid

zde se zrodí nejpřekvapivější čtvrtfinalista

Reagovat
Shevchenko

"Ve velmi zamotané skupině D se překvapení nakonec nezrodilo." Cože?

Reagovat
Godwinson

výborně, Zambie ve finále, škoda, že má hned ve čtvrtfinále Nigérii, finále Zambie - Nigérie by bylo asi lepčejší

Reagovat
Godwinson

výborně, Zambie ve finále, škoda, že má hned ve čtvrtfinále Nigérii, finále Zambie - Nigérie by bylo asi lepčejší

Reagovat
Godwinson

sory

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu jak tady někdo může fandit týmům jako Zambie,Gabon nebo Angola . A hlavně proč? Jako kdyby se tam narodil,neboco...

Reagovat
kubys

Já tam byl, sleduji ji dlouhodobě, navíc Zambie hraje opravdu slušný fotbal, tak nevím, co se divíš. Každý není gloryhunter

Reagovat
Stiksxx

moje slova.Zambie hraje opravdu dobře a Nigerii fandim už dlouho...je fakt škoda, že se potkali už ted, ale zase je jistota že bude jeden z nich mezi 4mi nejlepšími

Reagovat
smazaný uživatel

No tak to jo...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele