finále
30.04.2017 18:00 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

AZ Alkmaar - SBV Vitesse 0:2

Očekávané vyvrcholení letošního nizozemského národního poháru mělo velmi sladkou tečku v podobě překvapivého triumfu Vitesse Arnhem, které díky výhře 2:0 nad Alkmaarem získalo svou vůbec první trofej ve své 125 dlouhé historii a dosáhlo tak na fantastický úspěch. Díky tomu si navíc zajistilo přímou účast v základní skupině Evropské ligy. Naopak hosté se o postup do pohárové Evropy ještě budou muset prát v dodatečné kvalifikaci.

Utkání bylo od samého začátku mírně nervózní, více ze hry měl Alkmaar a dostával se také do větších příležitostí. Jenže v Rotterdamu před více jak pětačtyřiceti tisíci fanoušky rozhodl v závěrečné desetiminutovce kanonýr Vitesse Ricky van Wolfswinkel, jenž během sedmi minut skóroval hned dvakrát. Na kontě tak má dvacet branek této sezóně a hlavně kvůli němu vybojoval Arnhem premiérovou trofej.

Domácí nastoupili v totožné základní sestavě jako ve dvou předchozích ligových zápasech a do vedení se mohli dostat již ve 3. minutě, ovšem Luckassen mířil z přímého volného kopu z dobrých dvaadvaceti metrů těsně vedle. Po dvaceti minutách hry uvolnil van Overeem nabíhajícího Jahanbakhshe a ten ještě prodlužoval k přední tyč, kde osamocený kapitán Weghorst trestuhodně poslal balón mimo tři tyče.

Poté až do konce úvodního dějství nebyly k vidění žádné velké příležitosti, ihned po změně stran se poprvé ozvali hosté. Po centru Rashicy se míč odrazil na kopačku Nathana, ovšem jeho slabý pokus gólmana Krula nepřekvapil. Od 70. minuty si Alkmaar vypracoval sérii rohových kopů a při tom posledním hlavičkoval nebezpečně van Eijden, nicméně brankář Room dokázal instinktivně vyrazit balón do bezpečí.

I přesto, že domácí v téměř celém zápase diktovali tempo, tak v 81. minutě inkasovali. Rozhodující trefu vsítil van Wolfswinkel, když se po pasu Rashicy z pravého křídla zjevil sám před Krulem a hlavou snadno rozvlnil síť. Stejný hráč přidal pojistku hostujícího celku o sedm minut později, tentokráte se po lobu od Dikse zbavil protihráče a svou levačkou se trefil ze čtrnácti metrů přesně ke vzdálenější tyči, Krul byl naprosto bez šance.

Autor: Viktor Sandev / az.nl, vitesse.nl

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele