17. kolo
14.01.2024 19:00 CET
4 : 1
(1:1)

Reportáž

Marcos Leonardo (© AFP)

Benfica otočila průběh utkání a hladce si poradila s Rio Ave

Benfica našla odpověď na výhru svého městského rivala a po domácím triumfu 4:1 nad Rio Ave zůstává o bod na druhém místě za vedoucím Sportingem. Hosté sice šli v úvodní desetiminutovce díky Rodriguesovi do vedení, ale ještě do změny stran vyrovnal Di María a ve druhém poločase přidali další góly domácí Antonio Silva, Marcos Leonardo a João Mário.

Domácí tým se před utkáním těšil asi z nejlepší formy, kterou tuto sezónu nabral. Proto byl úvod zápasu velkým překvapením. V 9. minutě totiž proklouzl přízemní centr celým pokutovým územím až ke kopačkám Fábia Ronalda, který poslal přihrávku mezi nohami bránícího Aursnese přímo do střely z druhé vlny nabíhajícího Gugy, který poslal hosty do vedení.

Nejednalo se o ojedinělou akci. Rio Ave bylo v prvním poločase minimálně rovnocenným soupeřem silné Benficy a mohlo své vedení dokonce navýšit. Ve 24. minutě se k hlavičce v bezprostřední blízkosti brány dostal Boateng, ale dalšímu inkasování zabránil pohotový Trubin.

Za neproměněnou šanci byli dobře hrající hosté o pět minut později potrestáni. Rafa Silva nastartoval své rychlé nohy a během rychlého přechodu do útoku přihrál na hranici velkého vápna volnému Di Maríovi. Argentinský křídelník neváhal a z první vyslal na bránu naprosto nechytatelnou střelu, kterou srovnal stav utkání.

Teprve v závěrečné čtvrthodině prvního poločasu se obraz hry proměnil a Benfica začala být aktivnějším týmem na hřišti. Přesto Rio Ave vypadalo připraveně a s jedinou další šancí, kterou měl na kopačkách Mário si brankář Jhonatan poradil.

Rio Ave nabuzené dobrých výkonem v prvním poločase vletělo ve velkém tempu i do toho druhého. Jen několik vteřin po rozehrání se dostal k další hlavičce Boateng, ale tentokrát jeho gólové radosti zabránila tyč. O dvě minuty později měl ve skrumáži před Trubinem velkou šanci Graca, ale ukrajinského brankáře ve službách Benficy podruhé během krátké doby zachránila branková konstrukce.

Povedený první poločas i vstup do toho druhého hostující hráče nabudil a ti se proti favoritovi snažili hrát aktivní fotbal ve vysokém tempu. To se jim dařilo až do 58. minuty, kdy hostující stoper Aderllan Santos zahrál míč s největší pravděpodobností úmyslně rukou a dostal od sudího druhou žlutou kartu.

S jedním hráčem na hřišti navíc už Benfica převzala otěže zápasu a brzy se to začalo odrážet také na skóre. V 61. minutě míč i s trochou štěstí po odrazu propadl v pokutovém území k Antonio Silvovi, který si navzdory svému postu a věku počínal jako zkušený kanonýr a poslal Benficu do vedení.

V silách deseti zbývajících hráčů Rio Ave už se nenašel prostor pro vzdor a zdramatizování utkání, a tak góly stříleli už jen domácí. Po pěkné kombinaci Rafy Silvy a Aursnese v pokutovém území druhý jmenovaný poslal přesný centr na hlavu Marcose Leonarda a ten trefil odkrytou bránu. Dvacetiletá posila ze Santosu se tak prosadila hned ve svém prvním utkání v novém dresu.

Hosté věděli, že do Lisabonu přijeli v dobré formě a navzdory oslabení a dvougólovému manku se hnali za zdramatizováním zápasu. To nakonec vedlo jen k dalšímu gólu Benficy. V první minutě nastaveného času utekl opět Rafa Silva obraně a přízemním centrem našel před prázdnou bránou volného Mária, který upravil skóre na konečných 4:1. Benfica tak zareagovala na sobotní výhru Sportingu a zůstává s jednobodovou ztrátou na druhém místě.

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele