28. kolo
07.04.2024 21:30 CET
1 : 2
(1:2)

Reportáž

Pepe (© AFP)

Vitória překvapivě zvítězila v Portu a přihlašuje se do boje o třetí místo

Vitória Guimarães dokonale oplatila Portu úterní domácí prohru z prvního semifinálového zápasu národního poháru a v lize si odvezla z Estádio do Dragão všechny tři body. Překvapivá výhra Vitórii bodově dotáhla na čtvrtou Bragu a na třetí Porto nyní ztrácí jen dva body.

Oba soupeři si do víkendového utkání přenesli čerstvé vzpomínky a křivdy z úterního pohárového zápase a na trávníku to tak jiskřilo. Hosté se logicky spoléhali hlavně na standardní situace a rychlé protiútoky. Jednu standardku dostali k dispozici ve 12. minutě a ujal se jí Jota Silva, jehož centr prodloužil hlavou až do vlastní brány Galeno, čímž nechtěně poslal hosty do vedení.

Porto sice kontrolovalo míč, ale velké šance si nevypracovávalo. To sice ani Vitória, ale ta ze zatažené obrany čekala na ideální příležitost. Ta přišla ve 33. minutě, kdy Tiago Silva vyslal do úniku Jotu Silvu, který ve sprinterském souboji udržel Pepeho na zádech a mezi nohama brankáře Costy zvýšil na 2:0 z pohledu hostů.

Ti navíc rychlými protiútoky nadále provětrávali domácí obranu a ve 40. minutě mohla být zkáza Porta dokonána. Jota připravil Kaio Cesarovi ideální gólovou příležitost, ale se skvělým zákrokem se vytasil Costa.

A tak i Porto ukázalo, že umí efektivně zakončovat rychlé přechody do útoku. Přihrávku Pepeho Aquiňa z první pěkně prodloužil Danny Namaso na nabíhajícího Galena, který přesným zakončením těsně před odchodem do kabin snížil na 1:2.

Bohužel pro domácí celek pojala Vitória druhý poločas zodpovědně. Zatáhla všech jedenáct hráčů na vlastní polovinu nebo spíše před vlastní pokutové území a Porto se jen složitě dostávalo do šancí. V 68. minutě se na pravém křídle uvolnil Conceição a našel centrem Jaimeho, který však střelou z voleje nepřekonal připraveného Varelu.

Jen o minutu později se navíc šance Porta na obrat pořádně zkomplikovaly. Domácí kapitán Pepe projevil svůj nesouhlas s rozhodnutím pomezního rozhodčího, který pak reflektoval i s hlavním sudím. Jeho slova ale byla nejspíš natolik ostrá, že Veríssimo neváhal a ukázal jednačtyřicetiletému matadorovi přímo červenou kartu.

V oslabení se Porto sice nadále hnalo alespoň za vyrovnávacím gólem, ale proti namotivovanému soupeři mělo problém vypracovat si nadějnou příležitost. Podruhé v řadě tak v lize prohrálo a nechalo si přijít pátou Vitórii na rozdíl pouhých dvou bodů.

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele