23. kolo
01.03.2015 20:15 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

FC Porto - Sporting CP 3:0

Nejlepší výkon Porta pod vedením Julena Lopeteguiho? Patrně. Nejhorší výkon Sportingu pod vedením Marca Silvy? Těžko by se tomu šlo divit. Tenhle nedělní šlágr měl zkrátka k vyrovnanému souboji dvou elitních portugalských celků tak daleko, jak to jen šlo. A Cristian Tello se přitom uvedl prvním hattrickem hráče Porta proti Sportingu po dlouhých 37 letech...

Sporting před nedělním kláním ještě letos s Portem ani Benfikou neprohrál, a proto bylo menším překvapením, že se Silva pro tento případ odklonil od úspěšné strategie, která jeho týmu přinesla mimo jiné říjnový postup v Taça de Portugal právě přes Dragões.

Tentokrát se Sporting proti slovutnému soupeři vytasil s vysokou linií a agresivní snahou nutit protivníkovy stopery k chybám v rozehrávce. To také zprvu jakž takž vycházelo, jakmile si však Lvi odbyli dvě poloviční šance, nastoupil neutuchající tlak domácích.

A ačkoliv Porto postupně nabývalo jistoty na balonu, ve 31. minuty se ujalo vedení poněkud nezvyklou cestou - skrze Maiconův nákop dopředu a Martínezovo lahodné vysunutí skórujícího Tella. I takové přímočaré góly se nicméně počítají; a v podání draků mohou být i opravdu krásné jako v tomto případě.

Po změně stran už to od Dragões byla naprostá dominance, zatímco prohrávající Sporting jen horko těžko hledal nějaký fungující plán B. Poměrně brzy, v 58. minutě, navíc Tello opět za asistence Jacksona Martíneze využil poziční chyby Cédrica a lisabonští byli ještě v hustší kaši.

Odtamtud Marco Silva okamžitě plánoval své svěřence dostat za pomoci vysvlečení dua Slimani-Capel a posunutí Naniho do role klasické desítky, ani tyhle změny však kýžené ovoce nepřinesly. Naopak Jackson Martínez pokračoval v terorizování soupeřovy defenzívy a v 82. minutě potom Herrera další kolmicí vyzval Tella k završení premiérového hattricku na portugalské půdě. Druhý gól jako přes kopírák.

Sportingu mohlo být ještě hůře, kdyby Marcanova prudká hlavička v závěru zápasu neskončila pouze na břevně, i skóre 3:0 je však pro nezkušené Silvovy hochy dostatečným ponaučením.

Autor: Tomáš Daníček / portugoal.net

Komentáře (1)

Přidat komentář
Hiko

2:2 by mě neurazilo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele