5. kolo
21.09.2014 21:15 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

FC Porto - Boavista FC 0:0

Takzvané Invicta Derby se vrací na scénu se skóre 0:0; a to veskrze stejným způsobem, jakým ji opouštělo. Také v posledním vzájemném měření sil obou rivalů před násilným sestupem Boavisty se totiž narodila bezbranková remíza, a rovněž tehdy domácí celek dohrával v oslabení...

V zásadě jediný, ale taky velmi podstatný rozdíl spočíval v tom, že zatímco Boavista roku 2008 strávila v deseti pouhou závěrečnou čtvrthodinku, Porto roku 2014 přišlo o jednoho vojáka v poli již po 25 minutách.

Na dramaticky promočeném trávníku, kvůli němuž se utkání o celý jeden poločas odkládalo, to přitom pro draky měla být složitá záležitost tak jako tak. Podobné podmínky obvykle spíše svědčí defenzivně orientovanému celku, což se zde také potvrdilo.

Napoprvé si možná Yacine Brahimi ze složitého terénu ještě nic nedělal a na rohu vápna Boavisty předvedl znamenitou otočku a o něco méně vydařenou střelu levačkou; v 17. minutě už ale stejného borce zmáčený pažit dost jistě okradl o gól. Tellova příhra v přečíslení 2 na 1 se totiž zadrhla v té největší kaluži; jinak by na alžírského šikulu zívala zcela odkrytá svatyně.

Sotva si tedy Porto potykalo s první výraznou překážkou, došla na řadu překážka druhá, neméně významná. Hovořím již samozřejmě o brzké červené kartě pro Maicona, který velmi nešetrným skluzem kolíky napřed zranil záhy staženého soupeře a zcela po právu předčasně dohrál.

Lopetegui následně sice poslal okamžitě rozcvičovat Martinse Indiho s Casemirem, pak však se střídáním otálel s tím, že se zřejmě bude rozhodovat dle vývoje. A ten byl relativně podobný tomu, který vyloučení předcházel: hosté si možná dovolili víc, jinak ale otěže zápasu dál třímali modrobílí, za něž také mohl po rohu hlavou promluvit Martínez. Gólu nedal průchod akorát perfektní reflexní zákrok brankáře Miky a následná dorážka už směřovala mimo.

Domácí brankář Andrés Fernández se poprvé a vlastně naposledy zapotil až na samém sklonku úvodní části, když sám špatně odhadl centrovaný balon a nechal protivníka zacílit do boční sítě. O přestávce se pak Lopetegui přeci jen odhodlal k první změně, když na úkor Evandra vysvlékl defenzivního záložníka Casemira; a mohlo se pokračovat v úporném dobývání kostkované tvrze.

FC Porto nakonec duel skončilo s 82 % držením míče, v konečném zúčtování mu to však doopravdy nebylo k ničemu. Přitom ani s postupujícím časem na oslabených dracích únava znát nebyla: v 56. minutě se například do obří šance vehnal Tello, jenž ale nádhernou "ulici" od Herrery poněkud znehodnotil zbabraným zakončením vysoko nad bránu. Mimo Tella obránce Boavisty zlobil hlavně Brahimi, jehož další výlet zhruba po hodině hry utínal protivník až těsně před vápnem. Sám alžírský reprezentant pak nicméně z přímého kopu přestřelil.

Poslední větší příležitost Dragões měl až v 81. minutě jinak nepříliš hrozící Jackson Martínez, když se před ním rozprostřela zcela unikátní příležitost hlavičkovat bez cizího dozoru prakticky přesně uprostřed protivníkovy šestnáctky - také sám kolumbijský střelec nicméně mířil pouze doprostřed, kde samozřejmě operoval připravený Mika.

Boavista tak podruhé za sebou boduje; a opět tak činí s čistým štítem.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (1)

Přidat komentář
Hiko

Nečekám překvapení - 3:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele