Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina G, 6. kolo
07.09.2021 20:45 CET
5 : 1
(3:1)
Stadión:
Ullevål, Oslo

Reportáž

Erling Håland (© AFP)

Norsko přestřílelo Gibraltar, znovu zářil Håland

Hodně dramatické bude vyvrcholení skupiny C, kde si zuby na přímý postup stále brousí tři týmy. Vedle Nizozemska a Turecka o účast v Kataru bojuje také Norsko, které v úterý splnilo povinnost a porazilo Gibraltar. Směrem na nebo mimo svatyni soupeře vyslalo celkem 43 střel, v síti skončilo pět z nich.

Seveřané si polepšili na třináct bodů a poskočili na druhé místo před Turecko, za Nizozemci zaostávají jenom vinou horšího skóre. Hlavní hvězdou jednoznačného duelu byl podle očekávání Erling Håland.

Norové měli od začátku duel pevně pod kontrolou a první branku dali ve 23. minutě. Na levé straně pokutového území si udělal prostor Birger Meling, zpětnou přihrávkou našel nikým nehlídaného Thorstvedta a ten uklidil míč přesně k tyči - 1:0.

Vedoucí gól favorita uklidnil a už o čtyři minuty se radoval znovu. Thorstvedt se tentokráte převtělil do role nahrávače, prostrčil míč středem obrany na Hålanda a ten se v podobných situacích nemýlí - 2:0.

Kanonýr Dortmundu navíc neřekl v prvním poločase poslední slovo. Ve 39. minutě sice nepřetlačil dva protihráče, odražený míč mu ovšem do další šance naservíroval Alexander Sørloth a brankář Kyle Goldwin se opět natahoval marně - 3:0.

Poklidný průběh povedeného norského večera následně narušila jen situace z konce první části hry. Thorstvedt nejprve zakončoval těsně vedle, na druhé straně pak šel Dean Torrilla důrazně do souboje s jedním ze stoperů, propasíroval míč na Stychea a ten s přehledem přeloboval gólmana Nylanda - 3:1.

Druhou půli otevřel nepřesným pokusem Håland, jehož následně napodobil i Thorstvedt. Na další změnu stavu si tak fanoušci museli počkat do 59. minuty. To se do pokutového území prodral Bjørkan a obránci ještě stihli zasáhnout, míč se ovšem dostal k dobíhajícímu Sørlothovi a ten neměl problém jak s uvolněním se, tak ani se zakončením - 4:1.

Norsko ani za rozhodnutého stavu nepolevovalo v aktivitě a celkem vyprodukovalo 43 střeleckých pokusů. Velkou motivaci měl v závěrečné půlhodině především Håland, útočník Dortmundu cílil na hattrick a v první minutě nastaveného času se nakonec dočkal. Na malé vápno mu svou přihrávku předložil Marcus Holmgren Pedersen a pro Hålanda se následně jednalo o rutinní záležitost.

Nory v závěru kvalifikace čekají dva těžké venkovní zápasy, jelikož cestují do Turecka a nakonec do Nizozemska. Doma musejí nutně porazit Černou Horu a Lotyšsko.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele