Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina E, 4. kolo
02.09.2021 20:45 CET
2 : 5
(1:2)

Reportáž

Radost belgických reprezentantů (© AFP)

Belgie se oklepala z nepovedeného začátku a z Estonska si odvezla tři body

Uživatelé výsledkových aplikací sice po dvou minutách od úvodního hvizdu jen nevěřícně zírali na průběžný výsledek zápasu hrajícího se v Tallinu, nakonec ale vše dopadlo dle papírových předpokladů. Belgie ještě do přestávky otočila skóre ve svůj prospěch a v Estonsku nakonec snadno dokráčela za povinnou výhrou.

"Rudí ďáblové" tak zůstávají na čele kvalifikační skupiny E, a pokud zvládnou i nedělní střetnutí s českou reprezentací, přímý postup na katarské mistrovství budou mít prakticky v hrsti. Estonci se podobných myšlenek musejí chtě nechtě vzdát. Pobaltská země, která před deseti lety nebyla až tak daleko od postupu na Euro, nyní hraje jen roli komparzisty, na němž si protivníci nemilosrdně trénují ofenzivní výpady.

Sami "Sinisärgid" přitom do útoku mají rovněž co nabídnout. V předchozích dvou kvalifikačních utkáních vsítili Česku i Bělorusku vždy po dvou gólech, aby tuto normu naplnili také ve třetím mači. S dodržováním zavedených pořádků přitom začali záhy. Již ve druhé minutě vystihl Käit nepřesnou přihrávku Saelemaekerse a namířil si to k pokutovému území Belgičanů. Kolem stínujícího Alderweirelda se uvolnil ke střele, která zapadla k tyči mimo dosah brankáře Courtoise.

Zaskočení obránci hostů si jen vyčítali vlastní pochybení, domácí publikum naopak opadlo do nečekané euforie. Tu mohl ve 21. minutě ukončit Vanaken, jehož ke skórování vybídl Hazard, avšak zakončení ikony Brugg srazil na rohový kop Mets, který svůj obranný zákrok náležitě oslavil radostným zapumpováním rukama.

Hned vzápětí už se ale Mets i se svými spoluhráči musel sklonit před kombinací Hazarda s Vanakenem. Kapitán hostů dostal po odvráceném rohovém kopu druhou šanci k centru, na který si naskočil právě Vanaken, jehož hlavička zapadla přesně k tyči - 1:1. Vyrovnaný stav pak vydržel jen do 29. minuty, kdy kus práce odvedl Saelemaekers, který tak odčinil své pochybení před zásahem Estonců. Poté, co záložník AC Milán vyvolal zmatek v zadních řadách domácích, vypálil z otočky Lukaku, na jehož zakončení byl gólman Hein krátký.

Nadějný vstup Sinisärgid tak byl rázem tentam. Ve 35. minutě se nicméně domácí mohli kuriózně vrátit do hry. Hlavičku Aniera totiž Courtois vyboxoval jen do bránícího Boyaty, od něhož se míč odkutálel jen těsně kolem tyče do zámezí. Na druhé straně dostal Saelemaekers za další tři minuty nabito od Trossarda, načež rozezvonil břevno estonské svatyně.

Sedm minut po změně stran už ale Belgičané navýšili svůj náskok. Lukaku po přihravce od Vanakena využil svého somatotypu a zády k bráně si udělal prostor pro zakončení, které poslal po zemi k tyči. O osm minut později pobídl Vanaken dalšího spoluhráče. Witsel na rozdíl od hrubé síly Lukakua zkoušel štěstí technicky, avšak Hein jeho oblouček vystihl a protentokrát zabránil další přesné trefě hostů.

V 65. minutě nicméně čtvrtý gól do brány domácích přece jen padl. Po další pohledné kombinaci zatáhl Carrasco balón do pokutového území přes levou stranu, Trossard pak ještě posunul kulatý nesmysl k Witselovi, jenž hlídkoval u brankové čáry, odkud mu skórování nečinilo žádný problém. Za dalších jedenáct minut vystřihl Carrasco křižný centr na nabíhajícího Foketa, který překonal Heina z bezprostřední blízkosti a zaznamenal svou premiérovou trefu v reprezentačním dresu.

První i poslední slovo však nakonec patřilo Estoncům. Lilander vyhledal před bránou Sorga, který ještě jednou potěšil domácí publikum. Sinisärgid tak opět splnili povinnost a vsítili dvě branky, tři body do tabulky si každopádně znovu zapsal soupeř.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (1)

Přidat komentář
John Obi Mikel

0:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele