Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2006

mezikontinentální baráže - CONMEBOL / OFC - odveta
16.11.2005 10:00 CET
1 : 0
4:2 pen.
(1:0, 1:0)

Austrálie

Uruguay

Rozhodčí: Luis Medina Cantalejo (ESP) - Victoriano Giraldez Carrasco (ESP), Pedro Medina Hernandez (ESP)
Diváci: 82.698

Reportáž

Austrálie - Uruguay 2:0p

Austrálie si přivezla z Montevidea nadějnou porážku 1:0. Utkání začalo neobvykle, byly podhuštěné míče. Španělský rozhodčí Luis Medina Cantalejo musel kvůli tomuto netradičnímu problému dvakrát přerušit hru. Vše se ale vyřešilo a zápas tak mohl pokračovat.

Ve čtvrté minutě poslal na branku Australanů střílený centr Recoba, míč proletěl celým pokutovým územím, stopku mu vystavil až brankář Schwarzer. Úvod vyšel lépe hostům z Jižní Ameriky, před branku posílali jeden centr za druhým, zvláště Recoba se činil. Dvanáctá minuta - Guillermo Rodriguéz poslal míč po Recobově rohovém kopu těsně vedle pravé tyče domácích.

Po faulu na Chipperfielda zahrával v 16. minutě z dobré pozice přímý volný kop Bresciano, jeho pokus si však cestu mezi tři tyče nenašel. Domácí "Socceroos" se začali osmělovat, výsledkem byl fotbal nahoru dolů s velkým množstvím šancí. Ve dvacáté minutě zahrozil opět Recoba, po Cariniho dlouhém odkopu chybovali obránci Austrálie, střelec milánského Interu měl však vychýlenou mušku. 28. minuta a první žlutá karta, Popovič udeřil v souboji nesportovně Recobu do obličeje, mohl být rád, že karta neměla červenou barvu. Guus Hiddink poslal do hry překvapivě brzo Harry Kewella, už ve 32. minutě, právě místo Popoviče. A jak se později ukázalo, byl to šťastný tah.

První gól přišel ve 34. minutě, Kewellova nepovedená střela doputovala až k Brescianovi a ten ve skluzu ze sedmi metrů propálil Cariniho - 1:0. První poločas se dohrával velmi tvrdě. Mnohdy až za hranicí pravidel. Jen za první pětačtyřicetiminutovku musel rozhodčí sahat do kapsičky pro žlutou kartu hned čtyřikrát.

Druhý poločas začal opatrněji. V 50. minutě nechali domácí při rohu zcela neobsazeného Moralese, ten však byl tak zaskočen svou šancí, že míč od jeho hlavy přeletěl branku. Na šanci hostů za tři minuty odpověděl Cahill, jeho povedená střela byla zblokována obranou Uruguaye. Poslední vážnější šance Austrálie přišla za další tři minuty, Viduka sklepl na Bresciana, jeho projektil z voleje mířil těsně nad. To byla také poslední vážnější šance základní hrací doby.

Utkání dospělo tedy do prodloužení. V 7. minutě prvního prodloužení střílel Varela dva metry vedle pravé tyče. V 9. minutě hlavičkoval nad Diego Lopez. Na konci první patnáctiminutovky mohl navýšit vedení Austrálie Chipperfield, ale střelu mu zblokoval střídající Zalayeta. Jediná vážnější šance druhé poloviny prodloužení přišla z kopačky Moralese, jeho střela zamířila půl metru vedle Schwarzerovy branky.

O účastníkovi mistrovství světa tak musela rozhodnout loterie zvaná penalty. Jako první si míč postavil Harry Kewell - 1:0. Za Jihoameričany šel střelec jejich jediného gólu z prvního zápasu Dario Rodriguez, ale selhal - Schwarzer jeho ležérní střelu vystihl. Postupně se u střelby ze značky bílého puntíku vystřídali Neill, Varela, Vidmar a Estoyanoff - ani jeden z nich nezaváhal. Ve čtvrté sérii nebylo střelcům přáno, Viduka minul a Zalayetovi jeho pokus skvěle zneškodnil Schwarzer. V páté sérii stačilo domácím proměnit, exekuce se ujal Aloisi a... poslal Austrálii po dlouhých dvaatřiceti letech na mistrovství světa.

Autor: Jaromír Janíček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele