play off - čtvrtfinále
14.06.2015 06:30 CET
0 : 0
5:6 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

USA "20" - Srbsko "20" 0:1p

Nenápadně, ve stínu afrických 'nájezdníků' z Mali a Senegalu, propluli mezi nejlepší čtveřici turnaje i Srbové. Stejně jako Malijci a Brazilci mohou i oni vděčit pevnějším nervům po penaltovém rozstřelu - předcházejících 120 bezbrankových minut totiž nenabídlo zhola nic, na co bychom měli v budoucnu vzpomínat..

Na druhou stranu je postup Srbska spravedlivý, neboť bylo objektivně lepším týmem. Jenže diváci se i přesto nudili, navíc ve větrném a deštivém počasí. Rozdíl byl v tom, že balkánský celek měl ve svém středu Mijata Gaćinoviće, jehož kreativita pomáhala vytvářet šance pro spoluhráče - třeba Sergeje Milinkoviće, který po jeho přihrávce pálil zbůhdarma nad břevno, nebo Nemanju Antonova, jehož odvážný pokus z rohu vápna musel vyrážet pozorný Zack Steffen.

Američané měli vlastně jen jedinou šanci, ale zato pořádnou - Thomas Thompson šikovně zpracoval pas Paula Arrioly a zblízka nebezpečně vypálil. Naštěstí pro Srby těsně mimo. Počasí se stále zhoršovalo, Srbsko drželo míč, Američané bránili, a zápas s každou další minutou směřoval do prodloužení.

Evropský tým si nicméně vypracoval ještě několik šancí; ať už mluvíme o dalekonosném projektilu Saši Zdjelara či povedeném voleji Andriji Živkoviće. Steffen ale odolával, a jeho skvělý výkon kulminoval reflexivním zákrokem proti ráně Staniši Mandiće. Ani v prodloužení vychýlená muška Srby neopustila (úplně volný Milinković na malém vápně naprosto nepochopitelně netrefil síť, jeho spoluhráč Saponjić zase vymyslel způsob, jak přestřelit prázdnou bránu ze dvou metrů), takže musely rozhodovat až penalty.

Steffen byl úžasný až do samého konce, vychytal Rajkoviće i Veljkoviće a celkově udělal pro postup USA absolutní maximum. Jenže americkým střelcům to také příliš nešlo - svoje kopy postupně zahodili Rubin, Sonora, Carter-Vickers a Requejo, takže Nemanja Maksimović dostal na druhé straně šanci rozhodnout o výhře 6:5 a rozdíl od svých spoluhráčů nezaváhal.

Autor: Dominik Zezula / fifa.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele