play off - čtvrtfinále
14.06.2015 03:00 CET
1 : 1
4:3 pen.
(0:1, 1:1)

Reportáž

Mali "20" - Německo "20" 2:1p

Malijská pohádka pokračuje: po suverénní osmifinálové výhře nad Ghanou si severoafrický celek překvapivě poradil i s vůbec největším favoritem na celkový triumf, hvězdnými Němci. Ti sice možná nastříleli v prvních třech zápasech turnaje šestnáct gólů, dnes však zavěsili jenom jednou - a protože Mali také, musely rozhodovat až penalty..

Skóre otevřel na straně favoritů Julian Brandt, leč Malijci se nevzdali - gólman Djigui Diarra chytil penaltu, Souleymane Coulibaly následně hlavou vyrovnal, a když Niklas Stark zahodil rozhodující desítku ve finálním rozstřelu, bylo rozhodnuto. Němci nicméně mohou žehrat i na smůlu, neboť hned v úvodu musel odstoupit Marc Stendera, a bez svého nejlepšího ofenzivního hráče nedokázali najít ten správný rytmus.

Malijci navíc dobře věděli, co na soupeře platí - tedy agresivní pressing a pozorná obrana. Co se šancí týče, patřil však zápas samotný dlouho k těm zapomenutelnějším. Oba gólmani se 'rozehřívali' pouze likvidací několika chabých pokusů z dálky. Vlastně z jediné příležitosti celé první půle také padl úvodní gól: přímý kop Hanyho Mukhtara sice zeď neprorazil, míč se ale dostal k Brandtovi, jehož volej z rohu vápna zapadl přímo k tyči.

Africký tým se nicméně odmítal vzdát a do druhé půle vyběhl mnohem agilněji. Hráči napadali Němce jako vosy, leč první šance se objevila na druhé straně - a byla to šance opravdu stoprocentní, protože rozhodčí zapískali faul ve vápně na Jeremyho Dudziaka. Mukhtar však následnou penaltu trestuhodně zahodil, a o dvě minuty později bylo vyrovnáno: Youssouf Koné načechral přímý kop do německého vápna, kde si na míč naskočil Coulibaly a hlavou propálil Marvina Schwäbeho.

Němcům sice málem daroval výhru Hamidou Maïga, jehož kalamitní zpětnou přihrávku vyčíhl Mukhtar, nakonec však malijská defenziva situaci vydržela a přežila až do finálního hvizdu prodloužení. Stále unavenější Němci navíc sami museli řešit poslední gólovku Malicka Tourého. V nevyhnutelném rozstřelu se postupně neprosadili Adama Traoré a Brandt, jinak ale všichni střelci uspěli - až na Starka, který tak daroval Mali penaltovou výhru 4:3.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele