základní skupiny - skupina F, 2. kolo
22.06.2014 00:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Nigérie těsně vyhrála, Bosnu okradl sudí a na MS končí

Velká kontroverze bude zastiňovat konec Bosny a Hercegoviny na světovém šampionátu. Balkánci podlehli Nigérii 0:1 po brance Odemwingieho, jenže už v té době čárový sudí neuznal jasně regulérní branku Džeka pro vymyšlený ofsajd. Bosna už se i přes závěrečný tlak vyrovnání nedočkala a postup do osmifinále už nemá šanci vybojovat.

Oba celky na sebe od první minuty vlétly s velkou vervou, hrálo se nahoru-dolů a divák si musel mnout ruce. Snahu Nigérie odstartoval útočník Emenike, který pálil hodně vedle, načež na druhé straně ukončil snahu Pjaniće praporek nad hlavou čárového sudího. Ani minuta neuplynula a Odemwingie z přímého kopu pálil těsně vedle, za dalších pár desítek vteřin na opačné straně střílel těsně nad středopolař Bosny Bešić. Sérii poločasný zakončil povedenou ranou kousíček vedle bližší tyče John Obi Mikel.

Krása střídala nádheru, ale po dvaceti minutách zmíněný čárový rozhodčí celé utkání jedním rozhodnutím zničil. Pjanić dokonale našel nabíhajícího Džeka, který potvrdil pověst kanonýra a jedním dotekem prostřelil Enyeamu. Jakmile míč rozvlnil síť, rozhodl se zapsat do historie muž s praporkem, který vymyšleným ofsajdem Balkánce o klíčový gól okradl.

Miralem Pjanić úřadoval i nadále a do šance poslal Džeka ještě jednou, tentokrát však forvard Manchesteru City pálil do připraveného Enyeamy. Poté šikovný záložník pálil zpoza vápna sám - rovněž bez efektu. No a prakticky vzápětí přetlačil Emenike Spahiće, našel mezi penaltou a malým vápnem nabíhajícího Petera Odemwingieho, jenž mezi nohama Begoviće poslal Nigérii do vedení.

Bosna a Hercegovina se snažit nepřestávala a v závěru poločasu byla aktivnějším a nebezpečnějším týmem. Vyrovnání se však nedočkala, a to ani po centru z pravé strany, který lízl hlavou Džeko, a ani když skvělý Pjanić našel znovu Džeka ve vápně přihrávkou pod sebe. Poprvé vysoký střelec narazil na připraveného Enyeamu, podruhé namířil svou ránu těsně nad.

Druhá půle pak patřila spíše africkému celku a nebýt vynikajícího Asmira Begoviće, vyhrála by Nigérie klidně tři nebo čtyři nula. Brankář Stoke City musel hasit po tvrdé ráně Babatundeho deset minut po obrátce a stejný hráč jej pořádně prověřil i po hodině hry. Vzápětí výborně vyrazil ránu Emenikeho z úhlu.

Bosňané příliš šancí na vyrovnání neměli, snad jen střídající Ibišević mířil hlavou těsně nad po rohovém kopu. Nebezpečnější ale byli rozhodně Super Eagles, kteří po ráně Onaziho museli opět žehrat nad skvělým Begovićem. Pojišťující gól nepřidal ani Emenike, ten pálil těsně vedle.

Balkánci se probrali až v úplném závěru, po obligátní spolupráci Pjaniće s Džekem hlavičkoval útočník na hranici malého vápna přímo do náruče brankáře. V úplně poslední minutě měl Edin Džeko zlatou příležitost, ale i když si míč v šestnáctce zpracoval skvěle na prsa a z otočky vypálil, Enyeama vyškrábl nohou míč na tyčku.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (311)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele