play off - osmifinále
30.06.2014 18:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Francie udolala Nigérii a stala se dalším čtvrtfinalistou

Francouzský výběr potvrdil roli favorita a v pátém osmifinále světového šampionátu porazil 2:0 Nigérii. Mistr afrického kontinentu sice předvedl solidní výkon, po změně stran ale Francouzi potvrdili svoji kvalitu a budou vyhlížet čtvrtfinálového soupeře z dvojice Německo - Alžírsko...

Fotbalisté Nigérie hráli v prvním poločase se svým evropským soupeřem více než vyrovnanou partii a vůbec nebylo vidět, že by Francouzi byli favoritem tohoto duelu. Africký celek po celou dobu dobře bránil a galské kohouty k téměř ničemu nepustil, šancí bylo k vidění opravdu velmi málo. V úvodních minutách se hrálo nahoru - dolů, ovšem všechny nebezpečné situaci byly zastaveny skvěle pracujícími obranami.

Teprve krátce po čtvrthodině hry mohla jít Nigérie do vedení, avšak po krásném pasu Musy si nepohlídal ofsajdovou linii Emenike a i přes zakončení přesně k tyči se nakonec z vedoucí branky radovat nemohl. Přesně v polovině úvodního dějství se naopak mohla do vedení dostat Francie po rychlém brejku. Paul Pogba si vyměnil míč s Valbuenou a následně tvrdě vypálil, brankář Enyeama ale parádním zákrokem zabránil pohromě.

V dalších minutách hrozily oba výběry hlavně z rohových kopů, do kloudného zakončení se však nedostaly. Krátce po půl hodině hry pálil po zablokovaném centru Evry aktivní Debuchy, s jeho ranou z voleje však neměl brankář Enyeama větší problémy. Pět minut před koncem měl stejný hráč na kopačce změnu skóre, po krásné kombinaci po ose Matuidi - Valbuena mířil z jasné pozice mimo tři tyče.

V samém závěru pálil z třiceti metrů Emenike a svou střelou hodně vystrašil Llorise, který vyrazil míč jen před sebe. Dorážet mohl Musa, jenže balón si zpracoval rukou. Po změně stran aktivita obou výběrů vymizela, hrálo se velmi kouskovaně s mnoho ošetřováními a v prvních patnácti minutách k žádnému ohrožení branky nedošlo. Afričané mohli jít do vedení v 64. minutě, jenže Odemwingie svou tvrdou ranou výborného Llorise nepřekonal.

Až do 70. minuty Nigerijci kontrolovali průběh hry, avšak závěr jasně patřil Francii a ta nakonec vsítila ještě dvě branky. Benzema si skvěle narazil balón se střídajícím Griezmannem a objevil se zcela sám před brankářem Nigérie. Ten si na míč sáhl a z brankové čáry musel do bezpečí odkopávat Moses. Zhruba čtvrthodiny před koncem se chvěla branková konstrukce, když střelu Benzemy odvracel Mikel a Cabaye následně z voleje orazítkoval břevno.

Francie se dostala do vedení v 79. minutě. Po rohovém kopu Valbueny odvracel Enyeama jednou rukou jen za sebe a tam míč do branky hlavou uklidil volný Pogba. O pět minut později po nádherné kolmici Matuidiho stanul před brankářem soupeře Griezmann, Enyeama ale skvěle jednoruč zabránil další brance.

Francouzi potvrdili svůj postup v první nastavené minutě, do vlastní sítě zamířil Joseph Yobo. Valbuena přihrával do vápna na Griezmanna, a i když ten nakonec balón netrefil, tak ho zasáhl Yobo a zamířil nešťastně do vlastní sítě. Nigérie se už nedočkala ani vstřelené branky a s turnajem se loučí, Francouzi naopak mohou pokračovat ve své cestě za titulem.

Autor: Viktor Sandev

Komentáře (1111)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele