základní skupiny - skupina B, 2. kolo
17.06.2010 16:00 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Řecko využilo početní výhody a zdolalo Nigérii 2:1

Zápas Řecka a Nigérie podle většiny fanoušků neměl nabídnout příliš atraktivní podívanou. Tyto předpovědi se ale nenaplnily a i díky poměrně rychlému vyloučení Kaity byl k vidění útočný fotbal s řadou šancí. Tři body do dalších bojů nakonec vydřeli jihoevropané.

Řekové byli pod pořádným tlakem už před zápasem. Po úvodní porážce s Jižní Koreou chtěli vybojovat vítězství, k tomu ovšem potřebovali vstřelit minimálně jeden gól, což je v jejich případě vcelku velký problém. Před tímto duelem sehráli na mistrovství světa ve své historii již čtyři duely, ještě ani jednou se ale střelecky neprosadili.

Lehké to neměli ani dnes v úvodu. Nigérie žádné nebezpečí před vlastní bránou nepřipustila, a tak to Katsouranis vyzkoušel alespoň zhruba ze 40 metrů. Enyeama ale pochopitelně nezaskočil, ten si s jeho nečekanou ranou bez problémů poradil. Po čtvrthodině hry zatáhl za záchranou brzdu Papastathopoulos, viděl žlutou kartu a daroval Afričanům možnost zahrání standardní situace. Ti této nabídky náležitě využili. Nenápadný centr Ucheho propadnul za všechny hráče a se štěstím nakonec skončil až v síti - 0:1.

V 33. minutě se nepochopitelného zkratu dopustil nigerijský Kaita. Mladý záložník předvedl hloupý šlapák proti obránci Torosidisovi a musel předčasně do sprch. Řekové okamžitě posilnili ofenzívu příchodem Samarase, jenž nahradil Papastathopoulose, a začali nebezpečně hrozit.

Jako první se vyznamenal proti tutovce Salpingidise brankář Enyeama. O malou chvíli později zakončoval z voleje Samaras, tentokrát vyrážel míč z brankové čáry mladík Haruna. Ještě do přestávky ovšem Řecko přeci jen vyrovnalo. Katsouranis nabil Salpingidisovi, jehož tvrdou ránu smolně přizvedl Haruna, a balón skončil v bráně Nigérie - 1:1.

Svěřenci trenéra Rehhagela sice vstoupili do druhého dějství aktivněji, přesto mohl z ničeho nic opět udeřit Kalu Uche. Tentokrát jeho střílený centr ale gólman Tzorvas dokázal vyrazit alespoň na roh. Na druhé straně se naopak musel vyznamenat proti hlavičce stopera Kyrgiakose Enyeama.

V 59. minutě byly na hřišti k vidění hned dvě tutovky. Velkou chybou se prezentoval stoper Yobo, který nedokázal míč poslat do bezpečí a naopak dal možnost skórovat Gekasovi, ten ovšem své šance nevyužil. Navíc hned z protiútoku zahrozili Nigerijci. Nejprve Yakuba vychytal skvělým zákrokem Tzorvas, následně se ale dostal k dorážce Obasi, jenž z dobré pozice netrefil prázdnou bránu.

Řecko si vypracovalo velký tlak a svého soupeře zaměstnávalo ze všech možných stran. Nigérie však dlouhou dobu držel vynikající Enyeama, který si ovšem v 71. minutě vybral slabší okamžik a hned z toho byl druhý gól v jeho síti. Tziolis vypálil z dálky, brankář izraelského Hapoelu Tel Avivu míč neudržel v náruči, toho využil pohotový Torosidis a skóroval - 2:1.

Také v závěru zápasu kontrolovali Řekové průběh hry a Nigérii k ničemu nepustili. Své vedení naopak mohli ještě pojistit. To se jim sice nepovedlo, mrzet je to však vůbec nemusí, tři body mají totiž v kapse.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (368)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele