Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina D, 4. kolo
19.06.2023 20:45 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Arda Güler (© AFP)

Turecko si vyšláplo na Wales a posunulo se do vedení skupiny D

Turecko po úvodní porážce s Chorvatskem (0:2) nepředvedlo úplně optimální výkon v Lotyšsku a těsnou výhru 3:2 zařídilo až rozdílovým gólem v šesté minutě nastavení. Nyní mu v důležitém střetnutí s Walesem pomohlo vyloučení Joseffa Morrella těsně před přestávkou a po změně stran získalo cenné tři body díky trefám Umuta Nayira s Ardou Gülerem v závěrečné dvacetiminutovce.

Velšané se naopak dostávají do problémů, protože červnová část jim vůbec nevyšla - kromě tohoto neúspěchu senzačně prohráli také v pátek s Arménií na domácí půdě (2:4). Domácí hráli od samého začátku s velkou aktivitou a poprvé rozvlnili síť již po necelých deseti odehraných minutách, kdy si bránící Chris Mepham srazil do vlastní sítě střílenou přihrávku Zekiho Çelika, ovšem po zásahu videa jeho gól přeci jen neplatil kvůli těsnému ofsajdu.

Výběr vedený trenérem Robem Pagem si výrazně zkomplikoval situaci ve 41. minutě. Morrell šel totiž hodně nevybíravě do souboje s Kadıoğluem a zasáhl ho podrážkou do oblasti stehna, italský rozhodčí Maresca příliš neváhal a rovnou vytáhl červenou kartu. Domácí celek pak dlouho nemohl využít početní výhody, ale zápas se zlomil krátce po odehrané hodině, neboť Walesu začaly postupně docházet síly.

Nejprve Kadıoğlu pasem z pravé strany trefil ruku hostujícího kapitána Ramseyho a Maresca přisoudil Turecku pokutový kop. K němu se postavil Hakan Çalhanoğlu a selhal, protože jeho nepříliš umístěnou střelu vyrazil brankář Ward do strany. Za dalších pět minut skóroval Nayir, ale ten si po zákroku Warda zpracoval míč rukou a ani tato trefa tedy nebyla uznána.

Svěřenci německého kouče Stefana Kuntze se dočkali zaslouženého vedení v 72. minutě. Po hezké přízemní kombinaci odcentroval z pravého křídla Baris Yılmaz a před hranicí brankového území našel nabíhajícího Nayira, jehož prudká hlavička zapadla za bezmocného Warda. Turecko si pojistilo náskok za dalších osm minut, když z dvaceti metrů napřáhl Güler a jeho nádherný pokus zapadl přímo do protější šibenice kolem dívajícího se brankáře Walesu.

Autor: Viktor Sandev / uefa,com, livesport.cz, soccerway.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele