Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina F, 10. kolo
19.11.2023 18:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Emil Forsberg (© AFP)

Švédskou omluvenku za absenci na Euru začal psát kat Sparty. Estonci upínají zrak k Čechům

Hráči Švédska se rozloučili s kvalifikací o postup na mistrovství Evropy výhrou 2:0 nad Estonskem, a v tabulce skupiny F tak skončili třetí. S vědomím, že se Skandinávci na závěrečný turnaj nepodívají, potěšil prořídlé tribuny vítězným gólem Viktor Claesson, jenž v dresu Kodaně přispěl dvěma trefami k nedávnému vyřazení pražské Sparty z bojů o Ligu mistrů.

Tým z Pobaltí zakončil skupinovou fázi bez výhry na pátém místě, teoretickou šanci na postup však stále má. Pokud totiž ve svých posledních zápasech neselžou zároveň Češi i Italové, Estonci se utkají o místenku do Německa s neúspěšnými kvalifikanty ze skupiny Ligy národů A.

Švédská reprezentace prožila kvalifikační fázi hrůzy. Z horkého kandidáta na postup z prvních dvou příček se nakonec stal trápící se celek na třetím místě s pouhými dvěma výhrami. Zpackanou kvalifikaci orazítkoval výkon v Baku, kde Seveřané padli rozdílem třídy a před posledním kláním neměli zajištěnou ani třetí pozici v tabulce. Tentokrát je ale na vlastní půdě čekalo Estonsko, které bylo jedním z největších otloukánků všech skupin, když s celkovým skóre 2:20 ani jednou nevyhrálo.

První obrovskou šanci si domácí vypracovali už v šesté minutě, kdy Albin Ekdal našel přízemním pasem ve vápně rozběhnutého Viktora Gyökerese, jenž orazítkoval břevno. Míč se ještě od brankové konstrukce snesl přímo na kopačku Claessona, avšak i on z dorážky napálil jen horní tyč. Druhý jmenovaný ale na úspěšný zásah nemusel čekat dlouho. Ve 22. minutě dostal Claesson do vápna ideální centr a přesným zakončením hlavou poslal Švédy do vedení. V závěru první půle mohl přidat druhý gól modrožlutých Ekdal, jenže jeho hlavičku na čáře zastavil brankář Karl Hein.

Švédové si rychle vypracovali převahu i po návratu ze šaten a už ve 48. minutě byli velmi blízko navýšení svého náskoku. Před odkrytou bránou ale po perfektní kombinaci selhal Claesson, když míč poslal přímo do ležícího Heina. Útočník Kodaně se však činil o chvíli později, jelikož parádní narážečkou přispěl asistencí ke gólu Emilu Forsbergovi, jenž skóroval přízemní střelou na zadní tyč. Bezzubí Estonci sice po druhé inkasované brance dostávali od domácích více prostoru k útočným akcím, ani to jim ovšem k čestnému úspěchu nestačilo.

Poslední utkání kvalifikace tak Švédsko podle předpokladů zvládlo. I přesto se jeho působení ve skupině dalo označit jako jedno velké zklamání.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele