Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina H, 5. kolo
07.09.2023 20:45 CET
4 : 2
(3:1)

Reportáž

Benjamin Šeško (© AFP)

Slovinci se přihlásili do boje o postup. Děravou obranu Severního Irska trestal Šporar

Slovinci zvítězili v utkání pátého kola kvalifikační skupiny H o postup na mistrovství Evropy nad Severním Irskem 4:2. Na brzkou trefu Andraže Šporara odpověděl svým prvním gólem v reprezentačním dresu 19letý Isaac Price. Radost hostů však netrvala dlouho, jelikož ještě do konce první půle přidali domácí další dva zásahy. Po změně stran ofenzivní podívaná pokračovala, naděje týmu z Ostrovů po kontaktním gólu však znovu rázně utnul Šporar.

Fotbalisté Slovinska začali po dvou úvodních výhrách ztrácet, což ve skupině pořádně zamíchalo kartami. Hned čtyři reprezentace totiž bojovaly o postup. Mezi nimi byli právě i domácí, kteří ovšem museli na své půdě potvrdit roli favorita. Do cesty se jim totiž postavili Severní Irové. Ti po splnění povinnosti na hřišti San Marina třikrát v řadě prohráli, přičemž se ani jednou v těchto duelech neprosadili.

Slovinci se však své role zhostili ihned na začátku utkání, když už ve třetí minutě využil zmatků v defenzivě Šporar. Naběhl si na chytrou přihrávku od spoluhráče, kterou žádný z obránců nezachytil a sám proti gólmanovi zkušený střelec uspěl. Hráči Severního Irska přišli s okamžitou odpovědí. Mladý Price se nejlépe zorientoval v předbrankovém prostoru a procpal míč do sítě. Domácí to nerozhodilo a v 17. minutě se opět ujali vedení. Petar Stojanovič proklouzl na křídle a vypálil z úhlu, čímž překvapil Bailey Peacock-Farrella, jenž vůbec nereagoval. Následně zvyšoval na 3:1 Benjamin Šeško, radost mu ale dlouho nevydržela, protože se nacházel v ofsajdu. Na konci poločasu si ovšem mladík z Lipska spravil chuť, když se dokázal prosadit přesnou ranou z hranice vápna.

Úvod druhé půle patřil jednoznačně Slovincům, což ukázal i Šporar, jenž zakončoval povedenou kombinaci pouze pumelicí do břevna. Tlak ovšem pominul a toho se fotbalisté Severního Irska okamžitě chytli. Jonny Evans vystoupil, ve vápně soupeře zkušeně podržel balon a vystřelil. Jeho rána se otřela o jednoho z hráčů a zapadla do brány za záda bezmocného Jana Oblaka. Zkušený Šporar si však připravil bleskovou odpověď, opět utekl obráncům a kličkou překonal Peacock-Farrella. S postupujícím časem Slovinci sešlápli nohu z plynu a soustředili se především na ubránění tříbodového zisku. To jim vyšlo, neboť Irové se k žádnému dramatu nedopracovali.

Slovinsko tak důležitý zápas zvládlo a získalo tři body. Následující utkání odehraje 10. září na půdě San Marina, Severní Irové změří ve stejný den síly s Kazachstánem.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

0:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele