Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina H, 7. kolo
14.10.2023 18:00 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Slovinský klenot utlumil postupové naděje Finů. Zkrvavený Šeško přiblížil domácí k Euru

Slovinsko v rámci sedmého kola kvalifikace na mistrovství Evropy zvládlo na vlastní půdě důležitý duel o první místo ve skupině H, když porazilo Finsko 3:0. Skóre zápasu otevřel již v 16. minutě z pokutového kopu útočník Lipska Benjamin Šeško, který téměř celé své působení v utkání strávil s ovázanou hlavou. Také druhou vlnu radosti odstartoval v Lublani 20letý talent, po jehož samostatném úniku ve 28. minutě neměl Lukáš Hradecký, bratislavský rodák v brance Finska, žádnou možnost gólu zabránit. Domácí si tak na svého soupeře vytvořili čtyřbodový náskok a jsou pouhý krok od postupu na Euro.

Slovinci měli za sebou dvě povinná vítězství, když nejprve porazili Severní Iry a poté také San Marino. Tentokrát je však na domácí půdě čekal o poznání těžší soupeř. Na stadion v Lublani totiž přijelo Finsko. Pro obě reprezentace byla tato bitva klíčová, jelikož ve skupině H se nacházely hned čtyři týmy, které napřímo bojovaly o dvě postupové pozice. Seveřané si v minulém klání mírně zavařili, jelikož padli s Dány, předtím ovšem táhli sérii čtyř výher v řadě bez inkasované branky, na což chtěli znovu navázat.

Finové nastoupili bez jediného hráče domácí soutěže, zastoupení naopak měla liga česká, o což se zasloužil záložník Sparty Kaan Kairinen. Utkání vedla od úvodních minut především snaha obou celků vyvarovat se chyb. Tento přístup vyhovoval více Seveřanům, jejichž hra byla dlouhodobě na perfektní defenzivě postavená.

Klíčový zvrat přišel v 16. minutě, když se sudí Daniele Orsato odhodlal potrestat tvrdý a zároveň hloupý zákrok Lea Väisänena ve vápně. Nařízenou penaltu Šeško i s trochou štěstí procpal přes prsty Hradeckého do sítě. Skandinávský tým byl nucen opustit komfortní zónu a otevřít hru, což rezultovalo pouze v bleskový protiútok Šeška a jeho druhý gól.

Snaha Suomi otočit průběh zápasu postupnou kombinací k úspěchu nevedla, během prvních 60 minut nevyslali Skandinávci jediný pokus na branku Jana Oblaka. Teprve po rohovém kopu Kairinena dokázal Joel Pohjanpalo hlavičkou gólmana Atlétika Madrid zaměstnat.

Finální hřebíček do finské rakve mohl být zatlučen v 70. minutě, radost z proměněného brejku ale Žanu Vipotnikovi sebral pomezní rozhodčí. Slovinci se přece jen ještě jednou radovali, v nastaveném čase se po rohovém kopu prosadil přízemním kopem ze střední vzdálenosti Erik Janža.

Souboj o první místo tak nakonec ovládlo Slovinsko. Obě reprezentace odehrají další zápas 17. října. Slovinci změří síly se Severním Irskem, Finové doma vyzvou Kazachstán.

Autor: Livesport.cz / Tadeáš Rulf

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele