Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina J, 9. kolo
16.11.2023 20:45 CET
4 : 2
(2:1)

Reportáž

Lukáš Haraslín (© AFP)

Slováci se mohou těšit na třetí Euro v řadě. Velkolepým výkonem zazářil oslavující sparťan

Hráči Slovenska zvítězili v devátém kole kvalifikace o mistrovství Evropy v domácím prostředí nad Islandem 4:2 a zajistili si třetí místenku na finálovém turnaji v řadě. Svou pouť na šampionát konaný příští léto v Německu nezahájili nejlépe, neboť zhruba po čtvrthodině hry nečekaně prohrávali. Ještě do přestávky ale zvládli srovnat a zásluhou proměněné penalty Ondreje Dudy vývoj zápasu otočili.

Největší podíl měl na nakonec vysoké výhře Sokolů dvougólový Lukáš Haraslín, křídelník pražské Sparty, jenž se stal v den utkání součástí virálního videa z dílny letenského celku, který ním rozjel oslavy 130. výročí založení klubu.

Slovenský průchod skupinou byl prakticky zrcadlově odlišný v porovnání s tím českým. Zatímco tým Jaroslava Šilhavého začal famózním triumfem nad Polskem a následně se výkony zhoršovaly, Sokoli si na úvod uřízli ostudu v podobě remízy s Lucemburskem. Rapidní zlepšení už však přineslo ztráty bodů pouze se suverénním Portugalskem, když například na Islandu vyhrálo Slovensko 2:1. Seveřané sice třikrát v řadě nepadli, přesto se jejich výhra nečekala, čímž by byl stvrzen postup domácích.

Domácí Sokoli v úvodu působili nervózním dojmem, čehož Seveřané dokázali dokonale využít. V 17. minutě poslal Victor Pálsson vysoký balon do šestnáctky a Orri Óskarsson z těžké pozice překonal hlavičkou ne zcela ideálně postaveného Martina Dúbravku. Aktivitou hýřící Slováci se ale po inkasované brance oklepali a dočkali se zaslouženého vyrovnání. Na centr Haraslína od rohového praporku si naskočil Juraj Kucka, jehož hlavičku na zadní tyč nedokázal nikdo zastavit. Krátce nato navíc po faulu na Dudu nařídil sudí Craig Pawson s pomocí VAR penaltu. Zodpovědnost vzal na svá bedra sám faulovaný a ranou k levé tyči se štěstím překonal Elíase Rafna Ólafssona.

Narozdíl od startu utkání, vstup do druhé půle vyšel Slovákům na výbornou. Haraslín krátce po změně stran individuální akcí roztančil zmateného obránce a přesnou střelou k pravé tyči navýšil náskok domácích. S velkou vervou hrající křídelník pražské Sparty si v 55. minutě stejný proces zopakoval a obdobně přidal i svůj druhý přesný zásah v utkání. Menší komplikace Sokolům způsobil v závěrečné dvacetiminutovce střídající Andri Gudjohnsen, který po minutě na trávníku netradičně kolenem usměrnil centr Jóhanna Berga Gudmundssona za záda Dúbravky a snížil. Závěr už si ale slovenští fotbalisté pohlídali a drama na Tehelném poli nedopustili.

Reprezentace Slovenska tak ziskem všech bodů stvrdila postup na třetí evropský šampionát v řadě. S kvalifikací se rozloučí 19. listopadu v Bosně, Island bude hrát tentýž den v Portugalsku.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (2)

Přidat komentář
pesky passer-by

S prehľadom 3:0.

Reagovat
Neutron

Akoze ten Island je uplne tragicky

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele