Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina H, 8. kolo
17.10.2023 20:45 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Fanoušek Slovinska (© AFP)

Přímý kop udržel Slovince na špici tabulky. Gólostroj z Lipska zastavil ofsajd

Fotbalisté Slovinska zvládli v rámci osmého kola kvalifikační skupiny H na mistrovství Evropy výjezd do Severního Irska, z nějž si odvezli všechny body za výhru 1:0. O výsledku střetnutí rozhodl už po pěti minutách hry Adam Gnezda Čerin, jenž krásně proměnil volný přímý kop. Domácí celek doufal po změně stran ve vyrovnání, brzy však přišel zádrhel, když byl po druhé žluté kartě vyloučen Shea Charles. Hosty tak nemusela mrzet neuznaná trefa ve formě hrajícího útočníka Lipska Benjamina Šeška, i bez ní totiž zvládli důležitý krok v cestě na Euro.

Trenér Severního Irska Michael O'Neill přiznal, že už se jedním okem dívá na Euro 2028 poté, co se potvrdilo, že se jeho tým nekvalifikuje na mistrovství Evropy v příštím roce. Naopak Slovinci už měli postup téměř zajištěný, jelikož v posledním klíčovém utkání porazili Finsko 3:1, a vyšvihli se tak do čela skupiny H. Tam měli čtyřbodový náskok právě na Seveřany. K další výhře měli velmi dobré papírové předpoklady, protože tým z Ostrovů nasbíral pouze šest bodů, a to ze vzájemných klání proti San Marinu.

Slovinci hned od začátku naplňovali roli favorita, již v páté minutě se totiž z volného přímého kopu parádně trefil i s pomocí tyče Gnezda Čerin. Následně získali územní převahu fotbalisté ze Severního Irska, jenže jejich útoky ztroskotaly na stabilní defenzivě hostů. Postupem času otěže zápasu opět převzali svěřenci trenéra Matjaže Keka a po půlhodině hry se krátce radovali z pojišťovacího gólu, jenže rozhodčí po konzultaci s VAR branku Šeškovi neuznal kvůli ofsajdu. Ve zbytku úvodního dějství se oba týmy sousředily hlavně na obranu, a nevznikaly tak žádné gólové příležitosti.

Po změně stran se nezměnil ráz utkání z konce první půle, nadále na place převládala opatrnost se snahou neudělat chybu v defenzivě. V 58. minutě odešel po druhé žluté kartě předčasně do sprch Shea Charles, a snížil tak šance severoirského národního týmu na bodový zisk. V oslabení hrající mužstvo z Ostrovů se však nevzdalo a v 70. minutě málem vyrovnalo. Pohledný rychlý protiútok vedený na pravé straně zakončil George Saville uvnitř vápna střelou bez přípravy, nepříliš prudký pokus na bližší tyč však skvěle chytající Jan Oblak bez velkých obtíží zneškodnil. V závěru utkání se na hranici šestnáctky k odraženému balonu dostal opět Saville, jenže následně trefil pouze náruč slovinského gólmana.

Slovinci tak proti outsiderovi nezaváhali a získali důležité tři body. Oba týmy se vrátí zpět do akce 17. listopadu, Severoirský národní tým změří síly s Finskem, Slovinsko naopak zavítá do Dánska.

Autor: Livesport.cz / Michal Novotný

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele