Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina H, 10. kolo
20.11.2023 20:45 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Oslavy reprezentantů Severního Irska (© AFP)

Dánové zakončili úspěšnou kvalifikaci bez fanfár. O překvapivé výhře Severoirů rozhodl Price

Severní Irsko v roli velkého outsidera vyhrálo v 10. kole skupiny H kvalifikace na mistrovství Evropy nad Dánskem 2:0. Seveřané v Belfastu především v první půli jasně dominovali, avšak nedokázali najít recept na obranu ostrovanů. Ti naopak svůj houževnatý defenzivní výkon podpořili v 60. minutě i rozhodujícím gólem, o který se postaral hráč belgického Lutychu Isaac Price. Severoirové tak alespoň částečně napravili dojem z jinak nepovedené kvalifikace, v níž kromě Dánů obrali o body pouze San Marino.

Dánsko sice nepředvádělo nikterak suverénní výkony, na podzim však pětkrát v řadě vyhrálo a vybojovalo první příčku ve skupině. Rozhodující triumf Seveřané přidali před několika dny v Kodani, kde se hrdinou duelu se Slovinci stal Thomas Delaney, který se na reprezentační úrovni trefil poprvé od září 2021. Do Severního Irska, jež sbíralo body jen a pouze proti San Marinu, tak favorit odjel zcela bez starostí.

Ostrované hnáni domácím prostředím vlétli do zápasu jako velká voda. Již v osmé minutě utkání orazítkoval Dion Charles tyč po chybě dánské obrany. Na více se ovšem hráči v zelených dresech už nezmohli.

Seveřané záhy prokázali své kvality a proměnili obraz hry ve svůj prospěch. Naneštěstí jim chyběla přesnost ve finální třetině hry, což zrcadlila statistika jediné střely mezi tři tyče. Do šaten tak oba celky odcházely za bezbrankového stavu.

Severoirové dali svým příznivcům důvod k radosti v 60. minutě. K bližší tyči pálil Price, a poslal tak domácí celek do jednobrankového vedení. I přes inkasování utahovali Dánové nemilosrdně smyčku kolem severoirské obrany.

Hráči v zeleném spoléhali na naprosto zničující rychlé protiútoky, které dělaly skandinávské obraně velké problémy. Přesně po takové akci se prosadil v 81. minutě hráč s číslem 10 Dion Charles, který doklepl míč do odkryté brány Kaspera Schmeichela.

Jistý postup tak Dány očividně ovlivnil a na Britských ostrovech nečekaně prohráli. Na evropském šampionátu se Seveřané představí podruhé v řadě, přičemž na tom předchozím uzmuli fantastické třetí místo.

Autor: Livesport.cz / Jaroslav Junek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele