Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina H, 6. kolo
10.09.2023 20:45 CET
0 : 4
(0:2)

Reportáž

Fanoušek Slovinska (© AFP)

Trpaslík do zamotané skupiny senzací nepromluvil, beka Slovinska políbila produktivní múza

Hráči Slovinska v šestém kole kvalifikace o postup na mistrovství Evropy nezaváhali a vyhráli v San Marinu 4:0. O výsledku bylo prakticky rozhodnuto už po 16 minutách, když se nejprve prosadil 21letý mladík Žan Vipotnik a následně zvyšoval vedení Jan Mlakar.

Prvními asistencemi v reprezentační kariéře se na obou brankách podílel aktivní bek Žan Karničnik, jenž se navíc po změně stran radoval i ze své premiérové branky. Slovinci se tak po druhé výhře v řadě posunuli na první příčku, v extrémně vyrovnané skupině H ale nebylo zdaleka o ničem rozhodnuto, jelikož se v rozmezí jednoho bodu seřadily hned čtyři celky.

Slovinci přijeli potvrdit důležitý skalp Severního Irska na půdu San Marina, kde se od nich neočekávalo nic jiného, než vítězství a pohodové tři body. Favorit se v minulém klání spoléhal na útočnou dvojici Benjamin Šeško - Andraž Šporar. První jmenovaný jednou skóroval a dvakrát asistoval, zatímco forvard Panathinaikosu zaznamenal dokonce dvě trefy a jednu přesnou přihrávku. Tentokrát ale exbratislavský hráč dostal k ruce jiného mladého útočníka, a to Vipotnika z Bordeaux.

Tradičního otloukánka z Apeninského poloostrova v průběhu celé první půle trápily výpady hostů po levé straně hřiště. Právě odtud totiž Karničnik přihrával na úvodní trefu 21letého Vipotnika a už v 16. minutě ze stejného prostoru zvyšoval vedení Mlakar. Dobře známá pozice prohrávajícího celku tentokrát domácím nevoněla, a tak byli diváci svědky několika tvrdých soubojů, které San Marinu vynesly už v úvodním dějství tři žluté karty. Důležitější však bylo, že i díky nepřesné hlavičce Mlakara ze zcela ideálního prostoru na zadní tyči nenarostl jeho deficit v počtu gólů.

Díry v obraně domácích nicméně nasvědčovaly tomu, že nepůjde o trvale udržitelný stav, a to se potvrdilo v 61. minutě. Sandi Lovrič, který jen o chvíli dříve trefil z přímého kopu tyč, si na hranici vápna navedl míč na levou nohu a povedeným obstřelem rozjásal desítky fanoušků potřetí. Netrvalo dlouho a Elia Benedettini tahal balon ze sítě znovu. Brankářská jednička San Marina přitom nejprve velmi dobře zasáhla proti hlavičce Šporara, na nekompromisní dorážku Karničnika už ale byla krátká. Slovinci se tím v průběžné tabulce posunuli do čela a jejich celkové skóre mohlo vypadat po situaci ze 74. minuty ještě lépe, jenže skluzujícího Adama Gnezdu Čerina obral o gól ofsajdový verdikt.

Slovinsko si tak splnilo povinnost a po jasné výhře získalo tři body. Svěřenci Matjaže Keka se do akce vrátí 14. října, kdy v dost možná klíčovém duelu celé kvalifikace přivítají výběr Finska. San Marino se ve stejný den představí v Severním Irsku.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Břečka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele