Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina B, 6. kolo
10.09.2023 20:45 CET
5 : 0
(2:0)
Stadión:
OPAP Arena, Atény

Reportáž

Radost hráčů Řecka (© AFP)

Řekové si po ztrátách s giganty spravili náladu proti Gibraltaru, k výhře zavelel Pelkas

Hráči Řecka v šestém kole kvalifikace o postup na mistrovství Evropy překvapení nedopustili, když na domácí půdě pohodlně přehráli otloukánka skupiny z Gibraltaru 5:0 a po prohrách s favorizovaným Nizozemskem a Francií se vrátili do boje o postup.

Jasnou výhru celku z Balkánského poloostrova odstartovala úspěšná dorážka zkušeného záložníka Dimitriose Pelkase, který k přesné trefě přidal také asistenci na branku celkově dvougólového Konstantinose Mavropanose. Dvěma zásahy se v utkání prezentoval také útočník Olympiakosu Georgios Masouras.

Řekové po dvou prohrách s favority skupiny spadli z druhého místa. Stále však byli v boji o přímý postup na mistrovství Evropy. Tentokrát je čekal mnohem jednodušší úkol ke zdolání než Francie či Nizozemsko, jelikož se na vlastní půdě představili proti Gibraltaru. Ten se topil na poslední příčce bez jediného bodu s hrůzostrašným skóre 0:12. Domácí ovšem museli znovu probudit svou ofenzivu, která dva poslední zápasy mlčela.

Proti outsiderovi to však trvalo jen necelých devět minut, než se Řecko prosadilo. Souvislý tlak vykrystalizoval v úspěšnou dorážku Pelkase, jenž i přes nepříliš povedený zásah poslal míč za brankovou čáru. Chvíli nato to mohlo být už o dva góly, Pantelis Chatzidiakos ale volejem minul vzdálenější tyč. Druhá trefa tak padla až po 20 minutách hry, kdy si na Pelkasův centr od rohového praporku vyskočil Mavropanos a usměrnil hlavou míč do sítě. Ve 37. minutě se parádním akrobatickým zakončením pod břevno prezentoval Taxiarchis Fountas, k jeho smůle ale branka kvůli předchozímu ofsajdu neplatila, a tak si z pohledné akce odnesl jen šrám za tvrdý dopad na zem.

Záhy po přestávce přišla pro týmy další pauza. Po rohovém kopu, který kroutil řecký hráč přímo do brány, zasáhl míč břevno, při snaze jej vyrazit ale spadl gólman Dayle Coleing do boční sítě, kterou tím zničil. Po opravě se Gibraltar nadechl k zastavení tlaku Řecka, vlastní chybou mu však daroval třetí trefu. Po chybě v rozehrávce se totiž dostal do samostatného úniku Masouras a ranou do levého dolního rohu skóroval. Mistři Evropy z roku 2004 se dočkali chvíli před koncem ještě dvou gólů. Nejprve po tečovaném centru dopravil míč ramenem do sítě Mavropanos, na kterého v nastavení navázal přesnou přízemní ranou Masouras.

Řekové tak na domácí půdě nezaváhali a získali povinné tři body. Další se pokusí získat 13. října, kdy se představí na půdě Irska. Gibraltar o dva dny změří síly v přátelském utkání s Walesem.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele