Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina J, 7. kolo
13.10.2023 20:45 CET
3 : 2
(2:0)

Reportáž

Cristiano Ronaldo (© AFP)

Slováci odčarovali bránu Portugalska, favorit přesto míří do Německa. Sokoly zlomil Ronaldo

Portugalsko porazilo v sedmém kole kvalifikační skupiny J o postup na mistrovství Evropy Slovensko 3:2 a po dominantním výkonu především v prvním poločase si zajistilo místenku na závěrečném turnaji v Německu. Nespočet příležitostí favorita vyústil před přestávkou ve dvě trefy, když na přesnou hlavičku Goncala Ramose z 18. minuty navázal proměněnou penaltou Cristiano Ronaldo. Pro něj to navíc nebylo vše, po změně stran sice přerušil více než 10hodinovou kvalifikační neprůstřelnost domácích Dávid Hancko, portugalská superstar ale tři minuty nato stvrdila výhru favorita.

Kvalifikační cyklus navzdory své relativní krátkosti nabídl v táboře Slováků dvě velmi odlišná období. Zatímco jeho začátek zastihl Sokoly v úpadku a fanouškům pomalu docházela trpělivost s koučem Francescem Calzonou, březnová výhra nad Bosnou otočila kolem dějin. Jediným jejich zaváháním od té doby byla domácí porážka právě s Portugalskem, také z tohoto utkání ale fotbalisté Slovenska odešli se vztyčenou hlavou. To neplatilo pro Lucembursko, kterému naposledy družina Roberta Martíneze nasázela devět gólů.

Portugalci na trávníku od úvodu dominovali a ve 14. minutě přišla první šance. Zpoza vápna to zkusil Bruno Fernandes, jehož ránu Martin Dúbravka skvěle zneškodnil. Krátce nato poprvé vystrčili růžky i Slováci, když Diogo Costa reflexivně vytěsnil míč na tyč po odrazu od nohy Antónia Silvy. Favorit se přece jen dočkal úvodní trefy, a to v 18. minutě. Fernandesův pas našel Ramose, jenž hlavičkou rozvlnil síť. Zhruba po půlhodině hry navíc proměnil pokutový kop po ruce Denise Vavra aktivní Ronaldo a svým 124. gólem v národním dresu zvýšil na rozdíl dvou branek. Orchestr šancí celku z Pyrenejského poloostrova pokračoval a nebýt skvělého Dúbravky a dobře postavených tyčí, šli by Sokoli do kabin s mnohem větším přídělem.

Prudký déšť na Estadio do Dragao otupil portugalský tlak a po hodině hry se dočkali střely na bránu také Slováci, Hancko však tečovanou ranou Costovi problémy nenadělal. O neprůstřelnost v celé kvalifikaci Portugalci přišli v 69. minutě, kdy z hranice vápna napřáhl opět Hancko a i díky teči Antónia Silvy překonal Costu. Naděje na srovnání hostům vydržela jen necelé tři minuty, jelikož dárek v podobě zakončení do prázdné brány dostal od Fernandese Ronaldo. O zdramatizování se ještě 10 minut před koncem postaral Stanislav Lobotka, který ranou zpoza šestnáctky nedal Costovi šanci. Ani přesný zásah neapolského záložníka, ani další fantastické zákroky Dúbravky ovšem Slovákům k bodům nepomohly.

Portugalsko tak po měsíci a pěti dnech ovládlo i druhé vzájemné utkání. V příštím kole se 16. října představí v Bosně, Slovensko tentýž den nastoupí ke klíčovému souboji v Lucembursku.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (4)

Přidat komentář
Benfica

5:0

Reagovat
nani92

predpokladaná zostava je dobré scifi, hlavne s hráčom, ktorý ani nie je v kádri

Reagovat
mimi_united

2:2 Silva, Jota - 2x Boženík

Reagovat
AngryPrd

Skoda toho velkeho respektu pred domacimi, ktory sme im ukazali v pvom polcase a zvalcovali nas sancami. Vykon z druheho polcasu ale zanechava velmi dobry dojem. Zacali sme si viac verit na lopte a z toho aj pramenilo vacsie drzanie lopty a dva goly. Ten Lobotkov bol krasny. Skoda s trochou stastia sme mohli aj remizovat, nebyt blbej penalty. Novy trener vsak odvadza kvalitnu pracu a vidiet to na hre. Len tak dalej chlapi!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele