Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina J, 6. kolo
11.09.2023 20:45 CET
9 : 0
(4:0)

Reportáž

Laurent Jans se snaží ubránit Dioga Jotu (© AFP)

Bezchybní Portugalci si i bez Ronalda s chutí zastříleli, Lucembursku nadělili devět gólů

Portugalsko v šestém kole kvalifikačních skupin o postup na mistrovství Evropy nedopustilo překvapení a po dominantním výkonu porazilo doma Lucembursko vysoko 9:0. Dvěma brankami se už v první půli blýskl stoper Sportingu Lisabon Goncalo Inácio, který se trefil poprvé v seniorské reprezentaci. Stejně produktivní byla mimo jiné i nová posila francouzského PSG Goncalo Ramos nebo Diogo Jota.

Portugalci tak ve skupině J ještě neztratili žádný bod, přičemž ani jednou neinkasovali a v případě vítězství nad Slovenskem mohou v příštím kole slavit postup.

Portugalský národní tým sice naposledy vyhrál na Slovensku, jeho největší hvězda Cristiano Ronaldo ale zřejmě toužila na návštěvu Bratislavy rychle zapomenout. Rekordman v počtu nastřílených gólů napříč reprezentacemi celého světa působil v utkání podrážděně a kvůli obdržené žluté kartě nemohl tentokrát nastoupit. Lucembursko se řídilo známým příslovím "s jídlem roste chuť" a každým zápasem překonávalo očekávání. Před startem duelu ho dokonce od druhé příčky dělilo jen horší skóre.

Začátek klání se ale rýsoval dle představ favorita. Svěřenci trenéra Martíneze postupně zatlačovali protivníka a jejich úsilí se vyplatilo zkraje 12. minuty. Centrovaný míč od Bruna Fernandesa dopadl přesně na hlavu Inácia, který se po gólovém zakončení radoval ze své první trefy v seniorské reprezentaci. Netrvalo dlouho a smělý favorit skóroval podruhé. Pouhých šest minut stačilo novému objevu PSG, Ramosovi, aby se zapsal do tabulky kvalifikačních střelců. Na svého dvougólového kolegu stihl navázat už v nastaveném čase první půle znovu Inácio, do kabin si ta Portugalci nesli čtyřgólový náskok.

Na drtivý sled událostí první půle se rozhodl kouč Lucemburčanů Luc Holtz reagovat krátce po změně stran hned trojím střídáním. Možný pokus o zastavení ofenzivních choutek týmu z Pyrenejského poloostrova se ale minul účinkem. 57. minuta patřila Diogu Jotovi, který dělovkou pod břevno zvyšoval na rozdíl pěti branek. Ke stejnému skóre jako zhruba před půl rokem dopomohl Portugalcům Ricardo Horta, jenž se prosadil o dalších 10 minut později ukázkovou střelou do šibenice. V 83. minutě se dobrou orientací ve statické obraně hostů dostal do šance znovu Diogo Jota a chladnokrevně zavěsil. O slovo se ale ke konci střetnutí přihlásili ještě Fernandes s Joao Félixem, kteří naprosto zničenému soupeři vrazili pověstný hřebíček do rakve v podobě přesných tref do pravé části brány.

Hráči Portugalska tak opět zvítězili a s náskokem osmi bodů na třetí příčku se přiblížili k jistotě postupu na Euro. V příštím kole 13. října přivítají Slovensko, Lucembursko si tentýž den zahraje na Islandu.

Autor: Livesport.cz / Adam Stránský

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele