Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina E, 5. kolo
07.09.2023 20:45 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Robert Lewandowski (© AFP)

Santosova mise dostala od Faeřanů další trhliny. Poláky zachránila od průšvihu penalta

Polská reprezentace porazila ve čtvrtém utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2:0 Faerské ostrovy. Domácí nepotvrdili roli velkého favorita, když se před vlastními fanoušky dlouho trápili. Skvěle chytajícího Mattiase Lamguagena překonal až v 73. minutě z penalty Robert Lewandowski, jenž o 10 minut později přidal i pojišťující trefu. Útočník Barcelony tak vybojoval pro svůj tým důležité vítězství v boji o Euro, projev svěřenců portugalského trenéra Fernanda Santose však zůstal opět daleko za očekáváním.

Fotbalisté Polska nepředváděli pod koučem Santosem výkony, jaké se od nich očekávali, což kromě porážky s Českou republikou předvedli také v Moldavsku, kde překvapivě padli 2:3. Jako původně největší favorit skupiny tak Orli potřebovali získat povinné tři body proti Faerským ostrovům. Neměl to pro ně být příliš složitý úkol, jelikož ostrovní tým dosud posbíral pouze jeden bod s celkovým skóre 2:7.

Od samého začátku měli Poláci častěji míč na svých kopačkách a snažili se vyprodukovat něco, co by ohrozilo soupeřovu bránu, faerská obrana však útočným výpadům statečně odolávala. První velká příležitost utkání tak přišla na druhé straně hřiště, kde si naskočil na centrovaný balon Sölvi Vatnhamar, jehož hlavičku ovšem dokázal zlikvidovat Wojciech Szczesny. To domácí ale nerozhodilo a opět diktovali tempo hry. Před koncem poločasu měl jedinečnou příležitost Piotr Zieliňski, který se ocitl sám před Lamhaugem. Pokusem o lob však nechal brankáře vyniknout, ten se předvedl i během následující polské akce, když si poradil s hlavičkou Bartosze Bereszyňskeho.

Poláci si uvědomovali, že s nerozhodným výsledkem musí během druhé půle něco udělat, a tak se hned hnali vpřed. Už po pár minutách mohl stav utkání změnit Lewandowski, nicméně jeho hlavička pouze orazítkovala břevno. Po kapitánovi to zkoušel Jakub Kamiňski, ale jeho rána zpoza vápna proletěla vedle pravé tyče. Faeřané se dlouho statečně bránili, ale zhruba 20 minut před koncem přišla chyba v podobě hry rukou ve vápně. K nařízené penaltě se postavil Lewandowski a s přehledem ji proměnil poté, co si počkal, kam Lamhauge skočí. Před koncem utkání se kapitán Polska prosadil podruhé, když si naběhl za obranu a lobem potvrdil vítězství domácích.

Polsko tak tentokrát proti outsiderovi nezaváhalo a dotáhlo utkání do vítězného konce. Následující duel sehraje 10. září na půdě Albánie, Faeřané se ve stejný den střetnou s Moldavskem.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (2)

Přidat komentář
Elmas

4:0

Reagovat
boleslav_bahno

optimista :)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele