Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

play off o Euro - skupina A - semifinále
21.03.2024 20:45 CET
5 : 1
(1:0)

Reportáž

Przemyslaw Frankowski v souboji s Kenem Kallasteem (© AFP)

Polsko vstoupilo do baráže ve velkém stylu, oslabené Estonsko se na odpor nezmohlo

Reprezentace Polska se s rolí favorita v semifinálové bitvě baráže o postup na Euro popasovala na výbornou, když před vlastním publikem porazila Estonsko 5:1. Dominanci Orlů proměnil už ve 22. minutě v úvodní branku Przemyslaw Frankowski. Chvíli nato navíc oslabil naděje hostů na zázrak svým vyloučením Maksim Paskotsi. Domácí využili přesilovku ke vsítění dalších čtyř gólů, a mohou se tak těšit na finálový duel proti Walesu.

Bíločervení se museli po neúspěšné snaze předčít v kvalifikační skupině Česko přeorientovat na boj v baráži. Kouč Michal Probierz s radostí sledoval zlepšující se formu Roberta Lewandovského i rostoucí roli Jakuba Kiwiora v Arsenalu, vedoucím celku anglické Premier League. Estonci podobnými hvězdami nedisponovali a pro Orly měli být předkrmem před finálním soubojem proti Walesu či Finsku.

To se ukazovalo už od úvodních minut zápasu, neboť Poláci dominovali v držení míče a snažili se tlačit na obranu soupeře. Jako první zahrozil nebezpečným centrem Nicola Zalewski, který nakonec orazítkoval břevno. Tlak bíločervených nakonec vyústil ve 22. minutě v první gól. Frankowski dostal fantastickou přihrávku za obranu, ustál souboj s obráncem a střelou šajtlí překonal hostujícího brankáře. Jen o pět minut později přišla pro Estonce další tvrdá rána, když se nechal za druhou žlutou kartu vyloučit Paskotsi, jenž tvrdě srazil protihráče k zemi.

Poláci využili přesilové hry téměř ihned po změně stran, když Zalevského centr uklidil hlavou do sítě Piotr Zieliňski. V 70. minutě byli polští fanoušci v ochozech svědky výstavní trefy Jakuba Piotrovského, který z velké dálky napřáhl ke střele a míč umístil nechytatelně k levé tyči. Jen o tři minuty později se opět předvedl povedeným pasem do vápna Zalewski, jehož prudkou přihrávku si nešťastně srazil do vlastní sítě Karol Mets. Gólová show však nekončila, o pár okamžiků později totiž zvyšoval na pětigólový rozdíl Sebastian Szymanski. Hosté se o minutu později vybičovali alespoň k čestné trefě, kterou zaznamenal Martin Vetkal, jenž procpal balon pod tělem Wojciecha Szczesného.

Dle očekávání tak do rozhodujícího duelu o místenku na německém šampionátu postoupilo Polsko. Jeho soupeřem bude 26. března Wales.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele