Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina A, 6. kolo
12.09.2023 20:45 CET
2 : 1
(2:0)
Stadión:
Ullevål, Oslo

Reportáž

Erling Haaland (© AFP)

Norské hvězdy oprášily postupové naděje. Ambiciózní Gruzii poslaly do kolen už v první půli

Reprezentanti Norska porazili v šestém kole kvalifikační skupiny A na mistrovství Evropy Gruzii 2:1. O osudu zápasu rozhodli po asistencích 18letého Antonia Nusy hlavní hvězdy v dresu Skandinávců Erling Haaland a Martin Ödegaard, kteří tak druhou výhrou v řadě zvýšili naděje svého týmu na účast v hlavní části turnaje. Naopak Gruzie v Oslu zaznamenala druhou prohru za sebou a po dobrém vstupu do skupinové fáze se jí začala vidina postupu vzdalovat.

Seveřané sehráli v probíhající reprezentační pauze pouze přátelský duel s Jordánskem, v němž zvítězili vysoko 6:0. Gruzie naopak čelila silným Španělům, od kterých si odnesla výprask 1:7. Norové tak byli na domácí půdě jasným favoritem, což podpořila i přítomnost Haalanda a Ödegaarda v základní sestavě. Právě družina kolem kandidáta na Zlatý míč potřebovala nutně získat tři body, jelikož ve skupině překvapivě dosud vyhrála pouze jednou.

A byl to právě Haaland, jenž ve 25. minutě zužitkoval převahu severského týmu. Nusa našel hvězdného forvarda přesným centrem do vápna a na jeho následnou hlavičku zblízka již neměl gólman šanci zareagovat. Po půlhodině hry se předvedla druhá hvězda norského výběru, kapitán Ödegaard. Ten se prosadil razantní ranou k pravé tyči, přičemž dvorního asistenta mu opět dělal Nusa. Chvíli před přestávkou mohl přidat Ödegaard další trefu, jeho efektní obstřel z dálky však skončil těsně vedle šibenice.

Norský kapitán připomněl svůj um chvíli po návratu z kabin, kdy vyslal z hranice šestnáctky prudkou ránu, která však proplachtila kousek od levé tyče. Seveřané nedávali soupeři žádné šance k zakončení, když po většinu druhé půle drželi míč na kopačkách a nehnali se do zběsilých ofenzivních akcí. Ojedinělou příležitost dostal v 76. minutě Khvicha Kvaratskhelia, střela z dobré pozice mu ovšem nesedla a míč skončil vysoko nad bránou. V nastaveném čase už byl úspěšnější Budu Zivzivadze, jenž si skvěle naběhl na střílený centr a zakončil k pravé tyči. Závěrečný tlak Gruzie už ovšem vyrovnávací trefu nepřinesl.

Norsko tak důležitý domácí zápas zvládlo na výbornou a podruhé v řadě získalo tři body. Další reprezentační zápasy se odehrají v říjnu. Seveřané změří síly s Kyprem, Gruzii bude čekat stejný soupeř.

Autor: Livesport.cz / Martin Janeček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele