Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina G, 7. kolo
14.10.2023 20:45 CET
2 : 1
(2:1)

Reportáž

Nezastavitelní Maďaři ovládli bitvu o první místo. Srby poslal do kolen výstavním gólem Sallai

Maďarsko v rámci sedmého kola kvalifikace na mistrovství Evropy zvítězilo v atraktivním duelu nad Srbskem 2:1. Domácím se zprvu vůbec nedařilo zachytit tempo zápasu a z herní mizérie je musel opět vytáhnout gólový žolík Barnabás Varga, který v letošní cestě na Euro zaznamenal již svou třetí trefu. Na vyrovnávací hlavičku stopera Strahinji Pavloviće pak dokázal ještě do přestávky odpovědět výstavním volejem zpoza šestnáctky Roland Sallai. Ve skupině G stále neporaženi Maďaři se tak na úkor Srbska osamostatnili v čele tabulky a výrazně se přiblížili účasti na evropském šampionátu.

Srbsko, které do zápasu vstupovalo z druhé příčky, v kalendářním roce 2023 prohrálo jediné utkání, a to když do Bělehradu přijelo právě Maďarsko. Na začátku září ke své tradičně spolehlivé defenzivní práci přidal ofenzivní nadstavbu Willi Orbán, jenž vstřelil rozhodující gól. Stoper Lipska ovšem tentokrát nebyl kvůli zranění k dispozici, z čehož mohl mít radost útočník Aleksandar Mitrović. Ten předchozí reprezentační sraz zakončil v Litvě hattrickem.

Srbové začali zápas aktivněji, v první desetiminutovce se však připomněli pouze pokusem Nemanji Gudelja ze střední vzdálenosti, s nímž neměl Dénes Dibusz sebemenší problémy. Postupem času ale začaly útočné výpady hostů čím dál více brnkat na nervy fanouškům v Puskas Areně. Svůj nápor Orli korunovali přečíslením, při kterém se do šance dostal Andrija Živković a Mitrović. První jmenovaný ale dobrou příležitost zazdil nepřesnou přihrávkou.

Trest za selhání přišel ve 21. minutě, kdy předvedl povedený sprint po pravé straně hřiště Loïc Nego, jehož zpětný pas našel přesně kopačku Vargy, jenž pohotovou střelou poslal Maďary do vedení. Srbové ale ve 33. minutě vyrovnali, když se nejvýše při rohovém kopu vyšplhal Pavlović. Vzápětí se však o slovo přihlásili opět Maďaři, jimž poločasové vedení zajistil nádhernou ranou zpoza vápna Sallai.

Po změně stran mohl odpovědět Mitrović, který úspěšně dorazil centr putující na zadní tyč. Domácí publikum však velmi rychle uklidnil rozhodčí, jenž odhalil, že brance útočníka saúdskoarabského Al Hilalu předcházel ofsajd. V 53. minutě se navíc srbský kanonýr prosadil znovu, nicméně i tentokrát jeho nádherné ráně na zadní tyč zabránil prohřešek Dušana Tadiće, který se v momentě prvotní přihrávky nacházel v postavení mimo hru. V 67. minutě pak mohl vedení domácích navýšit Varga, jeho hlavička však skončila pouze na břevně.

Souboj nejlepších týmů skupiny tak ovládlo Maďarsko. To se v příštím kole představí 17. října v Litvě, Srbsko tentýž den přivítá v pikantním klání Černou Horu.

Autor: Livesport.cz / Filip Adamec

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele