Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina G, 10. kolo
19.11.2023 15:00 CET
3 : 1
(0:1)

Reportáž

Dominik Szoboszlai (© AFP)

Obrat s bojujícímí Černohorci pojistil Maďarsku první místo, po změně stran řádil Szoboszlai

Maďarsko si v zápase osmého kola skupiny G kvalifikace o postup na mistrovství Evropy v budapešťské Puskás Aréně poradilo s Černou Horou a vítězstvím 3:1 si upevnilo první místo v tabulce, čímž si zajistilo potenciálně lepší výchozí pozici při losu závěrečného turnaje. Ve 36. minutě sice otevřel skóre černohorský Slobodan Rubežič, dvěma slepenými góly ve druhém poločase ale zápas otočil záložník Liverpoolu Dominik Szoboszlai, který tak uhájil stoprocentní domácí bilanci svého týmu v kvalifikaci. Hosté naopak po prohře přišli o přímý postup a zůstali třetí.

Maďarský národní tým dosud v kvalifikaci nepoznal přemožitele a s 15 získanými body si zajistil místenku na nadcházející Euro. Jistotu účasti na něm Maďarům celkem kuriózně vystřelil v 97. minutě minulého utkání bulharský Alex Petkov, jenž si vsítil vlastní gól, díky němuž svěřenci Marca Rossiho získali kýžený postupový bod. Tentokrát na jejich hřiště přijeli namotivovaní hráči Černé Hory, kteří se v případě vítězství, a zároveň prohry Srbska v souběžném utkání, mohli na závěrečný turnaj rovněž probojovat.

V úvodu utkání byli za podpory zaplněných tribun aktivnější maďarští fotbalisté, kteří se v sedmé minutě málem dostali k pokutovému kopu. Pád Dániela Gazdaga ovšem rozhodčí jako faul nevyhodnotil. I přes větší držení míče se však domácí nedostávali do větších příležitostí, a tak to byla Černá Hora, kdo udeřil jako první. Centr do vápna se snesl na hlavu Stevana Jovetiče, který chytře balon poslal na Rubežiče, jenž překonal bezmocného Dénese Dibusze. Hosté tak skórovali z vůbec první střely na bránu. Maďaři si v závěru poločasu vytvořili velký tlak, po několika nebezpečných situacích ale gól nevsítili.

Po změně stran postihla Černohorce nepříjemnost, jelikož se jim zranil brankář Milan Mijatovič, kterého musel nahradit Filip Djukič. Pro 24letého gólmana to byl vůbec první start v seniorské reprezentaci. Po hodině hry přišla hvězdná chvíle Szoboszlaie, jenž nejprve v 67. minutě nádherným způsobem prokličkoval přes obranu soupeře a přízemní střelou k levé tyči vyrovnal na 1:1. Jen o minutu později přidal i druhou trefu, když po krásné přihrávce za obranu placírkou překonal debutujícího brankáře. V závěru ještě rozjásali domácí publikum Dibusz, jenž předvedl čtyři brilantní zákroky během pár sekund, a v nastaveném čase Adam Nagy, který zvyšoval na konečných 3:1.

Černá Hora tak klíčový zápas nezvládla, a na Euro se tak nepodívá. Maďarsko si naopak díky vítězství pojistilo první příčku ve skupině G.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele