Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina J, 5. kolo
08.09.2023 20:45 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Leandro Barreiro (© AFP)

Lucembursko přepsalo své dějiny. Po úspěchu s Islandem stanovilo rekordní vítěznou sérii

Hráči Lucemburska porazili v pátém kole kvalifikační skupiny J o postup na mistrovství Evropy 2024 Island 3:1. Domácí celek se rychle ujal vedení díky sebevědomě proměněné penaltě Maxima Chanota, na něhož ve druhé půli navázal rozhodující trefou nadějný útočník Mönchengladbachu Yvandro Borges Sanches. Tým z Beneluxu tak potvrdil výbornou kvalifikační formu, stanovil vlastní rekord v počtu soutěžních vítězství v řadě na tři a je na dostřel postupovým pozicím.

Červení lvi byli jedním z milých překvapení skupiny, když ze čtyř klání pouze jednou prohráli a hned dvakrát po sobě brali tři body. Naopak generační obměnou procházející Island na tom byl o poznání hůře, jelikož dokázal zdolat jen fotbalového trpaslíka z Lichtenštejnska a v tabulce se nacházel na předposlední příčce. Domácí tak měli velkou šanci na prodloužení vítězné série na tři soutěžní zápasy v řadě, což se jim v novodobé historii ještě nepovedlo.

První klíčový moment zápasu přišel již v deváté minutě. Po faulu na Leandra Barreira v pokutovém území dostali domácí fotbalisté příležitost v podobě penalty. K té se postavil Chanot a střelou doprostřed branky se nemýlil. Islanďané měli příležitost odpovědět ve 14. minutě, avšak rána Jóna Dagura Thorsteinssona mířila těsně nad horní tyč. Tým z Beneluxu mohl své vedení navýšit ve 24. minutě, ale Marvin Martins svým projektilem z voleje těsně minul pravou tyč branky Rúnara Alexe Rúnarssona. Ve 37. minutě málem vyrovnal Alfred Finnbogason, jenže jeho pokus vytěsnil Anthony Moris na roh.

Po změně stran se k první střele dostal Martins, jenže jeho rána skončila pouze v rukavicích Rúnarssona. Island se s postupujícím časem začal dostávat více do hry, avšak jeho útočná snaha k šancím nevedla. Naopak v 70. minutě se po chybě v kombinaci hostů dostal do samostatného úniku Borges Sanches a lehkým obloučkem dopravil míč za záda gólmana. Ještě hůře na tom byli Seveřané o tři minuty později, kdy byl po druhé žluté kartě vyloučen Hördur Magnússon. V 78. minutě mohl vítězství Lucemburčanů korunovat Martins, ale z bezprostřední blízkosti ho skvěle vychytal Rúnarsson. Islanďané stihli už pouze snížit, když se v 89. prosadil Hákon Arnar Haraldsson, na jehož gól však o minutu později odpověděl Danel Sinani, a stanovil tak konečnou podobu výsledku.

Lucembursko tak potvrdilo skvělou formu i po více jak dvouměsíční pauze a doma získalo další tři body. Následující zápas sehraje v pondělí 11. září, kdy se střetne s Portugalskem. Island změří ve stejný den síly s Bosnou a Hercegovinou.

Autor: Livesport.cz / Šimon Kačírek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele