Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina G, 8. kolo
17.10.2023 20:45 CET
2 : 2
(2:0)

Reportáž

Radost hráčů Maďarska (© AFP)

Postrach favoritů se v Litvě nečekaně trápil. Maďarsko odvracelo ostudu v poslední půlhodině

Fotbalisté Litvy zaskočili v osmém kole kvalifikace na mistrovství Evropy lídra skupiny G z Maďarska, se kterým na vlastní půdě uhráli remízu 2:2. K překvapivému výsledku nakročil tým z Pobaltí už během prvního poločasu, kdy se prosadil hned dvakrát. Hosté, kteří v posledním roce a půl zdolali například Německo či Anglii, se však nechtěli vzdát své série neporazitelnosti a po změně stran zabrali. To nakonec vyústilo ve srovnání, na kterém měl největší podíl Dominik Szoboszlai, jenž nejprve proměnil pokutový kop a poté asistoval u gólu Barnabáse Vargy.

Litva se v minulém kole dočkala dílčího úspěchu, když po necelých třech letech vyhrála v kvalifikaci o Euro venkovní utkání. Triumf z Bulharska jí však nijak výrazně nezlepšil situaci v tabulce, byť matematická šance na postup pořád existovala. Připravit ji o ni měl ale už zápas s Maďarskem, které se navzdory menšímu počtu odehraných duelů v porovnání s druhým Srbskem vyhřívalo na první příčce.

I přesto mohli otevřít domácí skóre, když maďarská obrana zapomněla na hranici vápna na osamoceného Gvidase Gineitise, jenž z první přestřelil. Hosté toto ohrožení nebrali jako varování, a tak to nakonec týmu z Pobaltí opravdu vyšlo. Kapitán Fedor Černych totiž napřáhl z velké dálky a jeho tvrdá rána zamířila přesně k pravé tyči. O vyrovnání se mohl postarat Szoboszlai, ale jeho povedený přímý kop zlikvidoval Emilijus Zubas. Vzápětí obrovskou šanci spálil Roland Sallai, když z blízkosti nedokázal trefit bránu. Lépe si na druhé straně vedl Pijus Širvys, který se vyšplhal na centrovaný balon a poslal jej hlavou do sítě.

Hned v první minutě druhé půle vstřelili Litevci další branku, když odražený balon umístil Gytis Paulauskas, nicméně situaci předcházel ofsajd, a tak gól neplatil. V následné příležitosti se po rohovém kopu zjevil na opačné straně hřiště Varga, ovšem jeho prudkou hlavičku dokázal brankář konečky prstů vytěsnit. Maďaři postupně zvyšovali svůj tlak, ale domácí defenziva v čele se Zubasem statečně odolávala. Avšak v 67. minutě získali hosté penaltu, kterou s přehledem proměnil kapitán Szoboszlai ranou do šibenice. Aktivita hostů pokračovala, což vedlo k vyrovnání, když Varga usměrnil balon hlavou přesně a prudce k tyči po rohovém kopu. Velký obrat už ovšem nenastal.

Maďarsko tak teprve podruhé v kvalifikaci zaváhalo, když stejně jako v černohorské Podgorici získalo jen bod. V příštím kole se 16. listopadu představí v Bulharsku, Litva bude hrát tentýž den v Černé Hoře.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele