Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina J, 9. kolo
16.11.2023 20:45 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Radost hráčů Portugalska (© AFP)

Podrážděnost Portugalců držela Lichtenštejnsko v naději. Klid na kopačky dodal Ronaldo

Hráči Portugalska v devátém kole skupiny J kvalifikace o mistrovství Evropy vyhráli v Lichtenštejnsku 2:0. Ofenzivní mašina z Pyrenejského poloostrova se ve Vaduzu rozjížděla velmi zvolna. V první půli totiž slavila úspěch defenzivní taktika outsidera, což hostující hvězdy nejednou doprovodily nespokojenými gesty. Gólů se tak favorit dočkal až po změně stran, když nejprve prostřelil gólmana Cristiano Ronaldo a následně pohlednou individuální akci zakončil do odkryté sítě Joao Cancelo.

Portugalci byli v kvalifikačním cyklu naprosto dominantní. Při všech osmi vyhrách nastříleli fantastických 32 branek, přičemž inkasovali pouze dvakrát. Na druhém místě v tabulce střelců celé kvalifikace se pak nacházel nestárnoucí Ronaldo, jenž od svých 30. narozenin vsítil ve 476 zápasech 401 gólů. Ve hvězdami nabitém kádru však nebyl jediný, kdo střílel góly. V reprezentaci se dařilo také Brunovi Fernandesovi či Joaovi Félixovi. Jejich sílu mělo tentokrát pocítit Lichtenštejnsko, které bylo beznadějně poslední.

K první větší šanci se Portugalci dostali ve 13. minutě, ale Rúben Neves střelou z dálky nechal vyniknout brankáře Benjamina Büchela. O poznání větší šanci měl Goncalo Ramos po necelé půlhodině hry, ale z oblasti malého vápna nedokázal hlavou míč usměrnit na branku. Další příležitost ke skórování měl Ronaldo, jenže jeho střela mířila jen doprostřed branky. Mimo to se ovšem tým z Pyrenejského poloostrova až nečekaně trápil, v poločase byl tedy stav bezbrankový.

Hned v úvodu druhé půle Ronaldo ve velké šanci trefil tyč. O minutu později už se portugalský kanonýr radoval, když si zpracoval přihrávku Dioga Joty, vydal se směrem k brance soupeře a nekompromisně zavěsil. Náskok hostů navýšil v 58. minutě Cancelo, který tvrdě potrestal hrubou chybu domácích v rozehrávce a z úhlu se trefil naprosto přesně do odkryté sítě. Obrovskou šanci měli o tři minuty později hráči Lichtenštejnska, Dennis Salanovič ale tváří v tvář portugalskému gólmanovi selhal a skóre se neměnilo. Portugalci dokázali do konce utkání vstřelit ještě jednu branku, ovšem hlavní sudí gól Ramose nakonec odvolal kvůli ofsajdu.

Portugalsko tak bez problému udrželo vítěznou šňůru a z Vaduzu odjelo se třemi body. Poslední utkání kvalifikačních skupin odehrají obě mužstva 19. listopadu. Lichtenštejnci změří síly s Lucemburskem, Portugalci poté doma vyzvou Island.

Autor: Livesport.cz / Šimon Suchý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele