Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

play off o Euro - skupina B - semifinále
21.03.2024 20:45 CET
1 : 4
(1:2)

Reportáž

Radost hráčů Islandu (© AFP)

Izrael úspěch v maďarském azylu opět nenašel. Island přiblížil k Euru šťastný smolař

Reprezentanti Islandu otočili semifinálový duel baráže o Euro a zvítězili nad Izraelem 4:1. Ústřední postavou zápasu se stal Arnór Ingvi Traustason, jenž nejprve netrefil odkrytou bránu a následně zavinil penaltu, po níž se Izraelci dostali ve 31. minutě do vedení. Ostrované však v závěru prvního poločasu obrátili skóre a právě Traustason se stal střelcem vítězného gólu. Domácí ve druhé půli dohrávali v oslabení, a i tak se mohli dostat k vyrovnání, avšak Eran Zahavi zahodil penaltu. Islanďané posléze postup potvrdili, když Albert Gudmundsson dvěma brankami dovršil hattrick.

Maďarský azyl zatím příliš radosti izraelskému fotbalu nepřinášel. Maccabi Haifa totiž už opustila evropské poháry, a to i kvůli nevydařené "domácí" přestřelce s Fiorentinou. Sama reprezentace už o několik měsíců předtím nezvládla nedaleko Budapešti klíčový souboj s Rumunskem a ve snaze získat místenku do Německa zamířila do baráže. V ní musela nejprve odklidit z cesty Island, s nímž se utkala v Lize národů a obě střetnutí skončila shodným výsledkem 2:2.

Úvod duelu nevypadal, že by některý z týmů výrazně toužil po vítězství, neboť hráči divákům příliš vzrušení nepřinesli. Krátce před odehranou půlhodinou z dálky napřáhl Arnór Sigurdsson, jehož ránu Omri Glazer vyrazil jen k volnému Traustasonovi, jenž trestuhodně netrefil odkrytou bránu. Posléze zafungovalo pravidlo "nedáš, dostaneš". Hráč, který odmítl poslat Island do vedení, zavinil faulem pokutový kop. Ten proměnil Zahavi střelou přesně k levé tyči. Závěr poločasu ovšem tým z Blízkého východu nezvládl. Gudmundsson nejprve vyrovnal perfektně zahraným přímým kopem a ve 42. minutě se Traustason vykoupil ze svých zaváhání, když se opřel do odraženého balonu a pumelicí k tyči otočil stav duelu.

Na povedený konec první půle chtěli ostrované navázat i zkraje druhého dějství. Ránu Hákona Arnara Haraldssona ovšem Glazer dokázal vyrazit. Na druhé straně se výborným zákrokem prezentoval také Hákon Rafn Valdimarsson, když v 60. minutě zlikvidoval pokus o obstřel Anana Khalailiho. Snahy o vyrovnání zkomplikoval v 73. minutě Roy Revivo, který po nebezpečném skluzu obdržel červenou kartu. I tak šance přišla, neboť jeden z hráčů zahrál ve vápně hostů rukou. Nařízený pokutový kop ovšem Zahavi nedokázal usměrnit mezi tři tyče. V závěru utkání završil povedenou akci Gudmundsson průstřelem Glazera a v 87. minutě zkompletoval hattrick dorážkou z malého vápna.

Součástí rozhodujícího duelu v otázce postupu na mistrovství Evropy, který se bude konat 26. března, se tak stal Island. Pokud by jej zvládl, radoval by se z druhé účasti na závěrečném šampionátu ve své historii.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele