Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina J, 7. kolo
13.10.2023 20:45 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Islandské podnebí sny Lucemburska nezmrazilo. Žolík Rodrigues nepotřeboval na gól ani minutu

Hráči Islandu remizovali v sedmém kole kvalifikace o postup na mistrovství Evropy ve skupině J na domácí půdě s Lucemburskem 1:1. Zápas, v jehož průběhu spadla teplota až k nule stupňů Celsia, gólově otevřel mladý talent Orri Óskarsson, který se po povedené sezoně v mládežnických kategoriích poprvé prosadil i v seniorské reprezentaci. Červení lvi ale prokázali svou nevyzpytatelnost, když bleskově po změně stran zařídil remízu střídající Gerson Rodrigues. Zisk bodu hosty udržel v reálném boji o druhou příčku, který pomůže rozřešit pondělní souboj se Slovenskem.

Portugalsko dosud v kvalifikaci dominovalo a výborně ji mělo rozehranou i Slovensko, skupina I však v sobě zároveň stále ukrývala jednoho černého koně, jenž se představil právě v Reykjavíku. Překvapivě jím ale nebyl domácí Island, který se až do minulého klání proti Bosně vyloženě trápil, nýbrž Lucembursko. Jeho entuziasmem sice mohl doslova otřást devítigólový debakl z Portugalska, jen o pár dní dříve ale Červení lvi v září ovládli úvodní vzájemný duel s Islanďany.

Domácí od úvodu kontrolovali dění na hrací ploše a již v sedmé minutě si vytvořili první příležitost. Hákon Arnar Haraldsson si naběhl na dlouhý míč za obranu, zblízka však záložník Lille nedokázal prostřelit dobře postaveného Anthonyho Morise. Ostrované se zaslouženého gólu dočkali ve 23. minutě, kdy Arnór Sigurdsson předložil míč Óskarssonovi před odkrytou branku a 19letý útočník pohodlně rozvlnil síť. Před přestávkou mohl zvýšit Sigurdsson, jeho razantní střelu zevnitř šestnáctky však zblokoval jeden z bránících hráčů.

Raketový nástup Lucemburčanů do druhé půle domácí nezachytili a minutu po pauze inkasovali. Z hranice šestnáctky totiž napřáhl čerstvý muž na trávníku Rodrigues a skákavou ranou k levé tyči srovnal. Misky vah na stranu týmu z Beneluxu mohl převážit v 69. minutě Danel Sinani, jenže technickým pokusem pouze rozezvučel břevno. Domácím v závěru ke skórování nepomohl ani veškerých obvinění zbavený Gylfi Sigurdsson, jenž se do reprezentace vrátil poprvé od listopadu 2020.

Lucembursko tak sice získalo jen bod, sen o postupu pro něj ale neskončil. Klíčový duel sehraje 16. října doma se Slovenskem, Island tentýž den přivítá Lichtenštejnsko.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele