Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina J, 8. kolo
16.10.2023 20:45 CET
4 : 0
(2:0)

Reportáž

Radost hráčů Islandu (© AFP)

Island zasypal outsidera čtyřmi góly, podařený comeback prožil Sigurdsson

Reprezentanti Islandu zvládli utkání osmého kola skupiny J kvalifikace na mistrovství Evropy, když na domácí půdě zdolali Lichtenštejnsko 4:0. Seveřané celých 90 minut jednoznačně přehrávali outsidera skupiny. Na výsledku se skvělým výkonem podepsal navrátilec do reprezentačního dresu Gylfi Sigurdsson. Někdejší opora si po delší pauze připsala 80. start v národním týmu a na jasném vítězství se rovnou podílela dvěma přesnými trefami.

Čtvrtfinalista Eura 2016 z Islandu se navzdory čtyřem získaným bodům z posledních dvou duelů s účastí na nadcházejícím evropském šampionátu v Německu pomalu rozloučil. Z předposlední příčky byly postupové pozice v nedohlednu, ostrovní celek před sebou navíc měl souboje s dvěma papírově nejsilnějšími soky. Zápasy s nimi však byly na programu až v listopadu, říjnový sraz přijelo do Reykjavíku zakončit Lichtenštejnsko, které ještě v kvalifikaci nebodovalo a vstřelilo jediný gól.

Důležitost utkání si Seveřané moc dobře uvědomovali. Již od úvodních minut proto zasypávali lichtenštejnskou branku nebezpečnými projektily. Střelecký účet mohl otevřít již v páté minutě Sigurdsson, který vypálil zevnitř vápna, jeho nečitelně kroutící se pokus pouze orazítkoval břevno. Útočné snahy přinesly ovoce v podobě penalty, kterou ve 22. minutě s trochou dávkou štěstí proměnil Sigurdsson, tentokrát mu totiž branková konstrukce výrazně pomohla. Aktivnější Islanďané přidali druhou branku v závěru prvního dějství, kdy se prosadil z bezprostřední blízkosti Alfred Finnbogason. Ve třetí minutě nastavení pohrdl možností snížit z pokutého puntíku Sandro Wieser, který poslal balon hodně vysoko.

Po změně stran se pokračovalo v zajetých kolejích. Dominantní Island přidal třetí branku ve 49. minutě, když se znovu trefil Sigurdsson, střelou z šestnáctky k levé tyči nedal gólmanovi Lichtenštejnska šanci. Gólové hody nadále pokračovaly. V 63. minutě se parádním lobem do soupeřovy sítě prezentoval Hákon Arnar Haraldsson. Zápas až do závěrečného hvizdu patřil domácím, Lichtenštejnsko se nezmohlo ani na snížení.

Poslední domácí kvalifikační duel Islandu tak pro něj skončil ziskem všech bodů. V příštím kole se 16. listopadu představí na Slovensku, Lichtenštejnsko tentýž den přivítá Portugalsko.

Autor: Livesport.cz / Viktor Stojanov

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele