Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina J, 6. kolo
11.09.2023 20:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Jóhann Gudmundsson v obležení tří hráčů Bosny a Hercegoviny (© AFP)

Šachovou partii v Reykjavíku ovládl Island. Bosnu v závěru sestřelil žolík Finnbogason

Hráči Islandu zvládli utkání šestého kola skupiny J o postup na mistrovství Evropy, v němž porazili na domácí půdě Bosnu a Hercegovinu 1:0. Aktivnějším z obou soupeřů sice byli hosté z Balkánu, avšak nedostatečná kvalita v zakončení a zákroky Rúnara Alexe Rúnarssona jim vstřelit gól nedovolily. Nakonec je to stálo všechny body, jelikož v nastaveném čase druhého dějství zaúřadoval Alfred Finnbogason, který přinesl domácím druhou výhru ve skupině.

Bosňané tak potvrdili hrozivou bilanci na venkovních stadionech, když na nich z 23 předchozích klání vyhráli pouze dvakrát.

Skupina obsahující mimo jiné reprezentaci Slovenska sice nabízela napínavý boj o dvě postupové příčky, ten se však již netýkal Islandu. Trápení Seveřanů dokonale reflektovala poslední porážka ze hřiště Lucemburska, odkud si odvezli třígólový příděl. Jen o malinko lépe na tom byla Bosna, jež se udržela ve hře triumfem nad trpaslíkem z Lichtenštejnska. Tým z Balkánu načal duel dvěma rychlými trefami, následné inkasování a držení jednobrankového náskoku ale rovněž budilo spíše rozpaky.

První ohrožení branky si za balkánský tým připsal ve 21. minutě Jusuf Gazibegovič, když zpoza vápna přízemní ranou k levé tyči protáhl Rúnarssona. V utkání se místo střel začaly ve velkém kupit nepřesnosti a ztracené míče, což hře ubíralo na kráse. Fanoušci na stadionu si na další střelecký pokus počkali až do 42. minuty, Benjamin Tahirovič ale jenom nepříjemně napálil domácího Arnóra Ingvi Traustasona. O chvíli později domácí obrana dokázala zblokovat i ránu zblízka po velkém závaru ve vápně, a do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.

Ve druhém poločase se poprvé v šanci ukázala hvězda bosenského týmu Edin Džeko, jeho hlavička z těžké pozice ale skončila vysoko nad brankou Rúnarssona. Ani domácí se nechtěli smířit s bezgólovou remízou. V 64. minutě se do úniku dostal Mikael Anderson, s velkou příležitostí si však poradil bídně a vysoko přestřelil. Zlomit zápas pro svůj tým přišel z lavičky Miralem Pjanič a jen chvíli po vběhnutí na trávník mohl zapsat asistenci po skvěle zahraném přímém kopu. Bohužel pro něj a Bosnu Džeko v 70. minutě netrefil míč ideálně a Rúnarssonovi nenadělal žádné potíže. Ani Island nebyl daleko od vítězství, střídající Jón Dagur Thorsteinsson ale zblízka vysoko přestřelil branku. Až v nastavení dokázal tři body pro domácí vystřelit po krásné týmové akci Finnbogason.

Bosna a Hercegovina tak do druhé poloviny kvalifikace vstoupila porážkou a její šance na přímý postup na Euro se rapidně snížily. V příštím kole 13. října zavítá do Lichtenštejnska, Island tentýž den hostí Lucembursko.

Autor: Livesport.cz / David Pěchota

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele