Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina A, 5. kolo
08.09.2023 18:00 CET
1 : 7
(0:4)

Reportáž

Oslavující Álvaro Morata (© AFP)

Skandálem zmítané Španělsko rozebralo Gruzii. Morata pokřtil kapitánskou pásku hattrickem

Hráči Španělska se nenechali ovlivnit celosvětovou kauzou okolo šéfa jejich fotbalového svazu Luise Rubialese a v rámci kvalifikační skupiny A o postup na mistrovství Evropy rozdrtili Gruzii 7:1. K až nečekaně snadnému skalpu domácích zavelel ve 22. minutě nový kapitán země z Pyrenejského poloostrova Álvaro Morata, jenž zaznamenal dokonce první reprezentační hattrick.

Pohodový průběh utkání demonstrovalo rozhodnutí hostujícího kouče poslat na hřiště na více než poločas Lamina Yamala, nejmladšího hráče v historii španělského národního týmu, který nakonec vsítil i jeden z gólů.

Španělé se vraceli do kvalifikačních bojů o postup na evropský šampionát po červnových oslavách titulu z Ligy národů. V jejím play off nejprve skolili Itálii 2:1 a poté ve finále po úspěšných pokutových kopech porazili Chorvatsko. Ve skupině tak dosud odehráli pouze dva duely, přičemž ten minulý ve Skotsku prohráli. Proti domácí Gruzii tedy La Furia Roja toužila toto zaváhání napravit a pomoci jí k tomu měl například ve formě hrající Dani Olmo.

Za důležitými třemi body mohl španělský národní tým vykročit již ve druhé minutě. Marco Asensio využil šťastného odrazu a dostal se k zakončení z bezprostřední blízkosti, ale Giorgi Mamardashvili reflexivním zákrokem změnu skóre odmítl. Už ve 22. minutě ale Asensio svou promarněnou příležitost napravil, když centrem ideálních parametrů našel Moratu, který se hlavou nemýlil. O chvíli později posmutněla atmosféra na stadionu v Tbilisi podruhé. Střílenou přihrávku Fabiána Ruize si totiž do vlastní sítě nešikovně srazil stoper domácích Solomon Kvirkvelia. Gruzínci vůbec nestíhali tempo soupeře, když jim třetí úder zasadil Olmo. Ten se dostal napodruhé k zakončení a utaženou ranou na přední tyč rozvlnil síť. Španělé byli i nadále při chuti, což dokázala i akce, při níž si v pokutovém území pohotově vyměnili míč Ruiz s Moratou a druhý jmenovaný už měl jednoduchou úlohu.

Po změně stran se za hustého deště přece jen osmělil také tým ze Zakavkazska. Giorgi Chakvetadze využil nedůrazu v hostující obraně a vyslal na Unaie Simóna slabý pokus, který ale prošel zkušenému gólmanovi Bilbaa trestuhodně mezi rukama. Gruzínci na tento dílčí úspěch proti favoritovi nedokázali navázat. Na druhé straně naopak zpečetil svůj první hattrick za národní tým Morata. Kapitán španělské reprezentace využil dobře načasované přihrávky Mikela Merina a z ostrého úhlu dopravil míč na místo určení. V 68. minutě se do střelecké listiny zapsal také mladý talent Nico Williams, který se prosadil po hezké individuální akci z levé strany. Následně se stalo přítomné obecenstvo svědkem historické události, když Yamal namířil svůj projektil přímo do protipohybu Mamardashviliho, a korunoval tak povedený debut v A-týmu.

Španělé tedy na půdě Gruzie urvali jednoznačné vítězství a posunuli se v tabulce na prozatimní druhé místo. V dalším kole se 12. září střetnou s outsiderem z Kypru, Gruzínci zavítají ve stejný den do Norska.

Autor: Livesport.cz / Štěpán Trnavský

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele