Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina A, 9. kolo
16.11.2023 18:00 CET
2 : 2
(1:0)

Reportáž

Lawrence Shankland (© AFP)

Postupem uchlácholení Skoti ztratili v Gruzii. Reprezentační probuzení stvrdil Kvaratskhelia

Hráči Gruzie remizovali v devátém kole kvalifikační skupiny A o postup na mistrovství Evropy se Skotskem 2:2. V dresu hostů se sice opět gólově připomněl Scott McTominay, nejzářivější hvězdou utkání ale byl domácí Khvicha Kvaratskhelia. Ten při předcházejícím reprezentačním srazu přerušil více než roční čekání na gól v barvách týmu ze Zakavkazska a tentokrát se prosadil hned dvakrát. Ani tento příspěvek křídelníka Neapole ovšem nestačil domácímu celku k vítězství, neboť v nastaveném čase zařídil remízu Lawrence Shankland.

O postupujících ze skupiny již bylo rozhodnuto, přičemž právě s oběma týmy natěšenými na finálový turnaj do Německa měla ještě naplánované utkání Gruzie. Nejprve její sílu, která se po třech porážkách za sebou projevila při říjnovém čtyřgólovém přídělu Kypru, přijelo otestovat Skotsko. To patřilo k největším překvapením, když až do předchozího srazu kráčelo kvalifikací bez ztráty bodu. Největší zásluhu na tom měl McTominay, autor šesti přesných zásahů.

Po čtvrthodině hry to byli ale fotbalisté Gruzie, kteří otevřeli skóre tohoto utkání. Orta Kakabadze vyslal do vápna pěknou přihrávku z křídla a Kvaratskhelia poté přesně zakončil ve skluzu. Ve 26. minutě se vyznamenal Zander Clark, pro kterého to byl teprve druhý zápas za skotskou reprezentaci v bráně, když zlikvidoval dalekonosnou ránu, kterou vyslal Levan Shengelia. Skotové i přes převahu v držení míče v první půli branku vstřelit nedokázali, a do šaten tak šli s jednobrankovým mankem.

Dohnat se jim ho podařilo brzy po změně stran, když se prosadil nejlepší skotský střelec Scott McTominay přízemní střelou k pravé tyči, a přidal tak svůj sedmý přesný zásah v rámci kvalifikace. Vyrovnaný stav ale dlouho nevydržel, neboť se znovu trefil Kvaratskhelia, a vrátil tak svému týmu střelou z hranice velkého vápna vedení. Po této brance Skotové zatlačili svého soupeře a několikrát se dostali do nebezpečných situací. V nastavení jejich tlak vyústil ve vstřelenou branku, když se hlavou prosadil Shankland.

Gruzie tak proti favorizovanému soupeři vybojovala remízu a získala možnost umístit se na konečné třetí příčce. S kvalifikací se rozloučí 19. listopadu ve Španělsku, Skotsko tentýž den přivítá Norsko.

Autor: Livesport.cz / Miloslav Prášek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele