Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina B, 10. kolo
21.11.2023 20:45 CET
0 : 6
(0:3)

Reportáž

Oslavující Calvin Stengs a Donyell Malen (© AFP)

Gibraltar znovu nestačil lovit míče ze sítě. Za Oranjes se blýskli Lingrovi kluboví spoluhráči

Reprezentanti Nizozemska si v 10. kole skupiny B kvalifikace o mistrovství Evropy pohodlně dokráčeli pro výhru 6:0 proti Gibraltaru. O úvodní dvě branky se postarali Calvin Stengs a Mats Wieffer, a po dlouhých 26 letech se tak stalo, že se v rámci jednoho zápasu Oranjes prosadili dva různí hráči Feyenoordu. Oba spoluhráči bývalých rivalů z pražských "S" Dávida Hancka a Ondřeje Lingra se v reprezentačním A-týmu prosadili poprvé, přičemž u Stengse nezůstalo jen u toho a nasázel rovnou hattrick.

Gibraltar v dosavadním průběhu kvalifikace ještě neskóroval a inkasoval v průměru pět branek na utkání, k čemuž nejvýrazněji přispěl nedávný duel na francouzské půdě. Les Bleus totiž uštědřili týmu z jižního cípu Pyrenejského poloostrova historický 14gólový debakl, který překonáním vlastního brankáře odstartoval později vyloučený Ethan Santos. Nizozemsko v porovnání s Francií s ofenzivní aktivitou šetřilo, přesný zásah Wouta Weghorsta do irské sítě ho však rovněž předčasně posunul na evropský šampionát.

Hosté od začátku diktovali tempo hry a v 10. minutě je Stengs dostal do vedení, když zužitkoval zisk míče a následnou přihrávku Joeyho Veermana. V dalších šancích neuspěli Wiefer a Jordan Teze. První jmenovaný se však ve 23. minutě gólu přeci jen dočkal, protože přesnou hlavičkou nasměroval do sítě Veermanův rohový kop. Stejně jako jeho spoluhráč z Feyenoordu Stengs si také vysoký záložník připsal první branku v národním týmu. I na poslední trefě první půle se podílel hráč posledního vítěze Eredivisie, Quilindschy Hartman perfektní přihrávkou vyzval ke skórování Teuna Koopmeinerse.

Oranjes si mohli dovolit v poločase třikrát vystřídat a do hry se dostalo mimo jiné duo debutantů Thijs Dallinga a Jorrel Hato. V 50. minutě přidal čtvrtý gól opět Stengs, který v pokutovém území zakončil přihrávku Donyella Malena. A když v 62. minutě získal Teze míč před vápnem soupeře, završil Stengs po jeho přihrávce dokonce hattrick. Pověstného "kanára” zkompletoval v 81. minutě střídající Cody Gakpo.

Oranjes tak úspěšnou kvalifikaci zakončili očekávaným vítězstvím u Gibraltarského průlivu. Jejich program bude pokračovat jarní přípravou na evropský šampionát.

Autor: Livesport.cz / Patrik Ledvinka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele