Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina B, 8. kolo
16.10.2023 20:45 CET
0 : 4
(0:2)

Reportáž

Fanoušci Irska (© AFP)

Souboj nejhorších týmů skupiny rozhodla opora z Premier League, Gibraltar opět nestíhal

Irsko zvítězilo v osmém kole kvalifikační skupiny B o postup na mistrovství Evropy na půdě otloukánka z Gibraltaru 4:0. Velká dominance celku z Britských ostrovů vyústila ve dvě trefy už před pauzou. Nejprve se zblízka prosadil útočník Brightonu Evan Ferguson, jenž téměř celý zápas zápolil s o neuvěřitelných 22 let starším Royem Chipolinou, a ve 28. minutě přidal jeden z pojišťovacích gólů Michael Johnston. Trpaslík z jihu Pyrenejského poloostrova se tak nedočkal bodového zisku a vstřelené branky ani na šestý pokus.

Napříč všemi skupinami se nacházelo celkem pět týmů, které dosud nezískaly ani bod, a mezi ně patřil i Gibraltar. Ten byl zároveň spolu se San Marinem jediným s nulou na kontě vstřelených branek, všechny jeho zápasy navíc skončily minimálně třígólovým rozdílem. K lepšímu výsledku byl nejblíže právě v prvním vzájemném klání s Irskem, v němž až v nastavení druhé půle přidal třetí zásah Adam Idah. Pohříchu se jednalo o jedinou výhru týmu z Britských ostrovů v celé kvalifikaci.

Domácí trpaslík dokázal odolávat irským nájezdům jen do osmé minuty, kdy si na centr Matta Dohertyho z pravé strany naběhl Ferguson a střelou na bližší tyč poprvé rozvlnil síť za zády Daylea Coleinga. Herní dominance hostů pokračovala i po zásahu útočníka Brightonu a domácí gólman musel být neustále v pozoru. Ve 28. minutě se dalším povedeným centrem prezentoval Doherty, jenž tentokrát našel v malém vápně Johnstona a ten ve skluzu nadvakrát zvýšil. Ještě před odchodem do kabin mohl přidat další gól Ferguson, jenže proti jeho přízemní střele tentokrát bravurně zasáhl Coleing.

Krátce po změně stran měl další přesný zásah Irů na kopačce kapitán Shane Duffy, ale z voleje po rohovém kopu těsně minul. The Boys in Green si utkání nadále užívali a zasloužené třetí branky se dočkali na sklonku hodiny hry. K prodlouženému centru se přes obránce protlačil Doherty a hlavou v pádu dokázal míč poslat mimo dosah Coleinga. Další šance hostů přišla čtvrthodiny před koncem, kdy Jamie McGrath nedokázal prostřelit gólmana Gibraltaru. Definitivní tečku za zápasem tak udělal až v 80. minutě Callum Robinson, jenž opět ze vzduchu upravil na konečný čtyřgólový rozdíl.

Na jihu Pyrenejského poloostrova se tak senzace nekonala a Irsko naplno bodovalo. V příštím kole se 18. listopadu představí v Nizozemsku, Gibraltar bude hrát tentýž den ve Francii.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele