Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina B, 5. kolo
07.09.2023 20:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Didier Deschamps (© AFP)

V Parku princů se tleskalo opoře královského týmu. Úspěch Francie poznamenalo zranění Girouda

Francie v pátém kole kvalifikace na mistrovství Evropy porazila Irsko 2:0 a bez jediné inkasované branky si upevnila vedení ve skupině B. O výhře Les Blues rozhodl v 19. minutě fantastickým gólem zpoza šestnáctky záložník Realu Madrid Aurélien Tchouaméni. Po změně stran na něj navázal svou vůbec první trefou v dresu seniorské reprezentace Marcus Thuram. Kaňkou na úspěchu Les Bleus zůstalo zranění historicky nejlepšího střelce Francie Oliviera Girouda, jež znervóznělo i fanoušky AC Milán.

Francie doposud proplouvala skupinou bez ztráty kytičky, když čtyřikrát v řadě zvítězila s celkovým skóre 9:0. Irové se po dvou úvodních prohrách nadechli, jelikož doma vyzráli na beznadějně poslední Gibraltar. V Parku princů je ovšem čekal mnohonásobně těžší úkol. Defenziva týmu z Ostrovů si musela dávat pozor mimo jiné na ofenzivní dvojici z PSG Kyliana Mbappého a Ousmaneho Dembélého. Především první zmiňovaný již stihl za tři utkání v klubu vsítit pět branek.

Reprezentanti země galského kohouta od úvodních minut pevně uchopili roli papírového favorita. Gólové vyjádření jejich převahy přislo v 19. minutě zásluhou Tchouaméniho, který se za hranicí šestnáctky dostal k míči po rohovém kopu. Jeho výstavní zatočená střela se pro brankáře Gavina Bazuna stala noční můrou. Další průběh prvního dějství rozkouskovala série ošetřování, během které hřiště opustil zraněný Giroud.

Domácí se s jednogólovým náskokem nespokojili a po změně stran znovu vyrazili do útoku. Již po necelých třech minutách se po skrumáži v pokutovém území dostal k míči Thuram a pohotovou dorážkou zapsal svou první reprezentační trefu. V 72. minutě se ve velké šanci ocitl Dembélé, k jeho smůle však trefil jen tyč. Utkání tak mělo lehce nahořklou příchuť pro hvězdy PSG, neboť se žádná z nich na domácím stadionu prosadit nedokázala.

Francie podle očekávání doma nezaváhala a udržela si stoprocentní bilanci. Od kvalifikace si Les Bleus zase na chvíli odpočinou, jelikož je bude 12. září čekat přátelské utkání s Německem. Irové však v rámci skupiny zůstanou a o dva dny dříve se střetnou s Holanďany.

Autor: Livesport.cz / Kryštof Burger

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele