Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina B, 9. kolo
18.11.2023 20:45 CET
14 : 0
(7:0)

Reportáž

Oslavující Kylian Mbappé (© AFP)

Francouzi uštědřili trpaslíkovi historický debakl. Snový debut Zaïre-Emeryho neměl dlouhého trvání

Francouzští fotbalisté si v sedmém kole skupiny B kvalifikace o postup na mistrovství Evropy pochutnali na Gibraltaru, který na své půdě smetli drtivě 14:0. Hrozivý večer z pohledu nejmenšího člena UEFA předznamenala již branka debutujícího mladíka Warrena Zaïra-Emeryho, jehož dohrál jeden z fotbalistů v bílých dresech a domácí sice získali početní výhodu, ovšem vycházející hvězda musela následkem zranění střídat. Tu mnohokrát potrestali, a svému soupeři dokonce připravili jeho nejvyšší soutěžní porážku v historii. Mezi úspěšné střelce se hattrickem zapsal mimo jiné Kylian Mbappé, který v tabulce kanonýrů Les Bleus překonal na druhém místě kolegu Antoina Griezmanna.

Země galského kohouta už měla místenku na mistrovství Evropy zajištěnou, a tak se nabízelo, aby Didier Deschamps zařadil do nominace nová jména. Zkušený stratég však této možnosti téměř nevyužil. Jedinou výjimkou byl teprve 17letý Warren Zaïre-Emery, jenž se rovnou objevil v základní sestavě a stal se třetím nejmladším hráčem, který kdy za francouzskou reprezentaci nastoupil. Hostům se v Nice nedávaly žádné šance na bodový zisk, k čemuž přispíval i fakt, že dosud ve skupině ani jednou neskórovali.

Favorit vlétl na soupeře s maximální možnou efektivitou a po necelých třech minutách si nevydařeným defenzivním skluzem srazil centr Jonathana Clausse do sítě Ethan Santos. Příznivci Gibraltaru se nestačili vzpamatovat a galský kohout klovl podruhé. K balonu první doběhl Aymen Mouelhi, po jehož bídném zákroku skončil míč opět v síti hostujícího týmu. Rozdíl několika tříd se projevoval i nadále, po čtvrthodině se mohl po ráně z těsné blízkosti radovat debutant Zaïre-Emery. Za faul na jeho osobu při této akci byl vzápětí vyloučen nešťastník zápasu Santos a osud utkání byl definitivně zpečetěn. Tvrdý zákrok bohužel ukončil také působení francouzského juniora v utkání. Po ruce jednoho z bránících hráčů v pokutovém území se stav znovu měnil, jelikož penaltu proměnil Mbappé. Modus operandi slepených branek dokázali Francouzi dovést k dokonalosti po 35. minutě, tři trefy ve třech minutách zajistily Francii již sedmigólový náskok.

Ve druhém poločase Francie lehce zvolnila, přesto byly k vidění krásné a slepené góly. Krátce po hodině hry se radovalo duo Adrien Rabiot a Kingsley Coman. Hranici 10 branek gibraltarští fotbalisté dlouho chránit nedokázali, pokořil ji Ousmane Dembelé. Bleskově po jeho ráně se podruhé v zápase prosadil Mbappé, který se tak stal třetím nejlepším francouzským střelcem všech dob. Nezastavitelná hvězda zkompletovala o několik minut později hattrick a na krále francouzských kanonýrů Olivera Girouda jí chybělo pouhých osm zásahů. Ani ten ovšem nezůstal na suchu, dvěma góly v úplném závěru si opět vytvořil na Mbappého dvouciferný polštář.

Francie tak zvládla i čtvrtý domácí kvalifikační duel a znovu to bylo bez obdržené branky. V příštím kole se 21. listopadu představí v Řecku, na hřiště Gibraltaru tentýž den zavítá Nizozemsko.

Autor: Livesport.cz / Tadeáš Rulf

Komentáře (3)

Přidat komentář
Wazza228

No, Gibraltaru je mi docela líto.

Reagovat
DidusIneptus

Mě taky. Nechápu rozhodčího, chyběla mu schovívavost vůči trpaslíkovi.

Reagovat
DidusIneptus

Víc by mě zajímalo kdyby Francie byla oslabená o 3, 4 hráče jak by asi zápas probíhal.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele