Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina E, 7. kolo
12.10.2023 20:45 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Michal Probierz (© AFP)

Poláci na dálku odsunuli Čechy z postupových pozic. Nový trenér zažil klidný start

Polsko pod novým trenérským štábem zvládlo důležité klání na Faerských ostrovech, kde v sedmém kole kvalifikační skupiny E na mistrovství Evropy vyhrálo 2:0. Favorit měl skvělý vstup do duelu, když už ve čtvrté minutě vstřelil vítěznou branku Sebastian Szymaňski. Po změně stran mu k vítězství navíc pomohl i domácí Hordur Askham, jenž byl po tvrdém faulu vyloučen. Hosté tak díky zaváhání české reprezentace v souběžně hraném utkání s Albánií poskočili na druhou postupovou příčku.

Polský národní tým zakončil poslední reprezentační pauzu hrozivě, když padl na půdě Albánie 0:2. Velké trápení Orlů odnesl trenér Fernando Santos, jenž tak vydržel ve funkci jen necelých devět měsíců. Na jeho pozici nastoupil mnohem méně známý Michal Probierz, který předtím trénoval mládežnickou kategorii Polska. Jeho první zkouška byla papírově jednoduchá, jelikož se jeho svěřenci střetli s Faerskými ostrovy. Ty ve skupině ani jednou nevyhrály a se ziskem jednoho bodu se krčily na posledním místě.

Klid na duši novému trenérovi přinesl již ve čtvrté minutě Szymaňski, který si na hranici vápna převzal míč a nechytatelným obstřelem ho poslal k levé tyči. Srdnatí Faeřané ovšem odmítli roli otloukánka a výkonnostně se brzy vrátili do hry. Po rohovém kopu z 28. minuty mohli dokonce vyrovnat, nebýt pohotového odkopu Patryka Pedy. Hosté měli do zbytku poločasu přece jen více ze hry, větší šance si však nevypracovali.

Veškeré naděje ostrovního týmu na bodový zisk značně utlumila hned 49. minuta, kdy byl pod sprchy předčasně poslán Askham, který na poslední chvíli sejmul prchajícího Arkadiusze Milika. Početní výhoda jasného favorita překvapivě neznamenala útočnou smršť Poláků, další trefy se hosté ale i tak dočkali.

V 65. minutě si na centr na hranici malého vápna naskočil Adam Buksa a bez problému zarazil míč do sítě, následně musel děkovat za přihrávku obohacenou o pěknou kličku Przemyslawu Frankovskému. Orli drželi osud utkání pevně ve své moci a rozhodli se pro klidné dohrání.

Hosté tak povinnost splnili a ze zápasu si odvezli plný počet bodů. Oba celky mají naplánovaný další zápas na 15. října. Faerské ostrovy zavítají do Plzně, kde se střetnou s českou reprezentací. Polsko svede bitvu s Moldavskem.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele