Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina F, 5. kolo
09.09.2023 18:00 CET
0 : 5
(0:3)

Reportáž

Alexander Isak (© AFP)

Švédi si v zápase na jednu branku zlepšili renomé. Výhru v Estonsku orazítkoval talisman Isak

Reprezentace Švédska porazila ve venkovním utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy Estonsko 5:0, a částečně tak napravila dvě porážky z úvodních tří duelů. Pobaltský celek za favorizovaným soupeřem jasně zaostával a ještě do poločasové přestávky nabral tříbrankovou ztrátu, se kterou již nebyl schopen nic udělat. Blahodárný vliv na výsledky skandinávského výběru potvrdil svým 10. přesným zásahem v národním týmu Alexander Isak. V každém zápase, v němž se útočník Newcastlu gólově prosadil, si Seveřané nakonec dokráčeli pro vítězství.

Švédsko nemělo složitou skupinu vůbec dobře rozehranou, když ze tří utkání hned dvakrát padlo a pouze jednou vyhrálo. Skandinávci navíc obě porážky zaznamenali proti reprezentacím, se kterými přímo bojují o postup. Tentokrát se od nich neočekávalo nic jiného než zisk tří bodů, jelikož Estonsko jako jeden z outsiderů kvalifikace dosud ubojovalo pouze remízu s Ázerbájdžánem.

Domácí celek Švédy nikdy v historii neporazil a i přes nadějný úvod k tomu neměl nakročeno ani tentokrát. Hráči ve žlutém předvedli v 18. minutě svižnou kombinační akci, na jejímž konci byl do prázdné brány zakončující Viktor Gyökeres. O šest minut později už na světelné tabuli svítila u skóre hostujícího týmu dvojka, protože Dejan Kuluševski přechytračil protihráče a po ladném prosmýknutí se vystřelil přesně podél gólmana. Následně si vzal veškeré zaměstnávání estonské obrany na starost hlavní útočný tahoun Isak, kterého nejdříve o gólovou radost několikrát připravila vlastní nepřesnost, ještě před pauzou se však dokázal prosadit hlavičkou z malého vápna.

Jestliže v prvním poločase bylo možné Švédům vytknout počáteční pasivitu, o vstupu do druhého dějství se to rozhodně tvrdit nedalo. Hosté prakticky hned po návratu ze šatny zasypali Karla Heina střeleckými pokusy a gólman patřící anglickému Arsenalu možná ani sám nevěděl, jak ustál tlak soupeře bez inkasované branky. Skandinávci, vědomi si bezpečného náskoku, poté dopřáli zasloužený odpočinek několika hráčům včetně Isaka. Estonci se tak mohli občas sami vydat do útoku, v největší příležitosti nicméně zaváhal Martin Miller. Na druhé straně naopak našla cíl dvojice střídajících hráčů, když Robin Quaison a v nastavení také Viktor Claesson z bezprostřední blízkosti umístili hlavou míč do sítě.

Švédové tak nezaváhali a získali velice důležité tři body. Na vítězství se pokusí navázat v možná klíčovém ukání proti Rakousku, které je na programu 12. září. Tým z Pobaltí změří ve stejný den síly s Belgií.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Buda

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele