Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina E, 8. kolo
15.10.2023 18:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Momentka z utkání Česko - Faerské ostrovy (© AFP)

Šilhavý si na ortel počká s výhrou v kapse. Faerský beton zpevněný tyčkami prolomil Souček

Česká reprezentace splnila povinnost, když v osmém kole kvalifikační skupiny E o postup na mistrovství Evropy porazila Faerské ostrovy 1:0. Domácí tým nastřádal už během prvního poločasu více než 20 střeleckých pokusů, přičemž velmi blízko ke gólu byli Michal Sadílek s Adamem Hložkem, kteří trefili tyčku. Do šaten se přesto odcházelo za bezbrankového stavu, rozhodnutí tak přinesl až po změně stran z pokutového kopu Tomáš Souček. Ten svou vítěznou brankou mírně ulevil Jaroslavu Šilhavému, jehož budoucnost bude řešit mimořádně svolaný výkonný výbor fotbalové asociace.

Po nevydařeném zápase v Albánii čekal Česko souboj s Faerskými ostrovy, s nimiž se střetlo už potřetí během jednoho roku. Na Andrově stadionu se v přátelském utkání proti Seveřanům zaskvěl Mojmír Chytil hattrickem, v červnovém kvalifikačním duelu pak zazářil dvěma góly Václav Černý. Češi nechtěli připustit překvapení ani v Plzni, jelikož by se v případě další bodové ztráty účasti na Euru velmi vzdálili.

Od úvodního hvizdu se tým s lvíčkem na prsou dle očekávání na Faeřany vrhl. Už ve čtvrté minutě rozezněl levou tyč soupeřovy brány technickou ranou z hranice pokutového území Michal Sadílek. Následně Češi pokračovali ve velké střelecké aktivitě, ovšem potřebnou kvalitu vyslané pokusy postrádaly. K otevření skóre měl nejblíž ve 35. minutě Hložek, který se postavil k přímému kopu z nadějné pozice za vápnem, ale jeho jedovatý projektil zase orazítkoval jen brankovou konstrukci. Útočník Leverkusenu v závěru ještě předvedl pohledné akrobatické zakončení, bohužel pro něj to přehnal s razancí. Do kabin se tak šlo i přes dominanci domácího týmu za bezgólového stavu.

Děj druhého poločasu byl totožný jen z pohledu statistiky držení míče. Svěřenci trenéra Šilhavého strávili většinu času na útočné polovině, jenže kvůli nepřesné kombinaci a špatné finální fázi se s outsiderem viditelně trápili. Národní tým vysvobodila až událost ze 76. minuty, kdy Odmar Faerö v pokutovém území zablokoval rukou přízemní přihrávku. K zahrávání pokutového kopu se postavil kapitán Souček a chladnokrevně rozvlnil síť. V závěru utkání soupeř své útočné linie viditelně otevřel, na změnu stavu to ovšem žádný vliv už nemělo.

Česko zvítězilo a udrželo si slušné šance na postup. Další zápas jej čeká 17. listopadu v Polsku, Faeřané zakončí kvalifikaci 20. listopadu soubojem s Albánií.

Autor: Livesport.cz / Matěj Chomát

Komentáře (1447)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele