Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina G, 9. kolo
16.11.2023 20:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Fanoušci Černé Hory (© AFP)

Černá Hora dala Litvě pocítit sílu domácího prostředí. O výhře rozhodl Kuč s českou stopou

Hráči Černé Hory v kvalifikační skupině G o postup na mistrovství Evropy vyhráli na vlastní půdě 2:0 nad Litvou. O rozhodující branku se již ve třetí minutě utkání postaral svým teprve třetím reprezentačním gólem Edvin Kuč, jenž sezonu 2014/2015 odehrál ve druhé nejvyšší české lize v dresu Ústí nad Labem. Krátce po změně stran přidal pojišťovací branku kapitán Stevan Jovetič, který tím vylepšil pozici nejproduktivnějšího hráče svého celku.

Balkánský tým tak ve vzájemných zápasech udržel historickou neporazitelnost a stále má hypotetickou možnost na přímý postup na Euro.

Černá Hora byla ještě na začátku posledního reprezentačního srazu roku 2023 ve hře o postup. Její pozice ale mohla být ještě lepší, kdyby lépe zvládli předchozí pikantní souboj se Srbskem. V Bělehradě ještě 20 minut před koncem panoval nerozhodný výsledek, pak ale gólem a asistencí strhl výhru na stranu favorita Aleksandar Mitrovič. Litva už věděla, že se na turnaj do Německa nepodívá, přesto v říjnu promluvila do postupové hádanky remízou s Maďarskem.

Hned ve třetí minutě utkání došlo ke změně skóre po nádherné ráně Kuče z hranice pokutového území. O asistenci při této brance se postaral nejproduktivnější černohorský hráč Jovetič. Následně se po 20 odehraných minutách Driton Camaj ve vápně dostal ke střele, kterou mířil k zadní tyči, dobrým zákrokem se ale blýskl Edvinas Gertmonas. Fotbalisté Černé Hory si ve zbytku poločasu vytvořili několik šancí, které ale nevedly k druhé brance, a proto šli do šaten s jednobrankovým vedením v zádech.

Krátce po změně stran vypálil Jovetič po zemi k pravé tyči, a k asistenci z první půle si tak připsal i přesný zásah. V 56. minutě mohl černohorský kapitán přidat další gól, hlavou ale zamířil přesně doprostřed brány, a pro litevského gólmana tak tato střela nepředstavovala problém. O čtvrt hodiny později byli Černohorci hodně blízko navýšení. Po rohovém kopu špatně vystoupil hostující gólman a na brankové čáře ho musel zastoupit Justas Lasickas.V závěru ještě zkusil vypálit z hranice velkého vápna Gvidas Gineitis, jeho střelecký pokus ale domácí brankář s přehledem zlikvidoval.

Balkánský tým tak potvrdil papírové předpoklady a zůstal ve hře o postup. V příštím střetnutí se 19. listopadu představí v Maďarsku. Pro Litvu již kvalifikace skončila a tentýž den vyzve v přátelském utkání Kypr.

Autor: Livesport.cz / Miloslav Prášek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele